Vivárium Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre bolo otvorené 3.10.2001. Je to záchytné stredisko pre zaistené zvieratá z triedy plazov a medzi hlavné úlohy patrí zabezpečenie ochrany chránených druhov plazov, rehabilitácia zaistených a zadržaných druhov plazov, zapojenie sa do pedagogického procesu, zabezpečenie environmentálnej výchovy študentov všetkých stupňov škôl a širokej verejnosti, profesionálny chov a odchov náročných druhov plazov v kontexte „animal welfare“, vedecko-výskumná činnosť, poradenská činnosť.

Od októbra 2012 prebieha v priestoroch Vivária komentované kŕmenie s názvom SPOZNAJ SVET PLAZOV NAŽIVO. Komentované kŕmenie je určené pre všetkých a uskutočňuje sa každú nedeľu od 14:00. Ľudia sa počas tohto kŕmenia dozvedia veľa informácií zo sveta plazov, uvidia zvieratá priamo pri love koristi a najodvážnejší z nich si môžu vybrané jedince aj chytiť, prípadne sa s nimi odfotiť.

Medzi najväčších maskotov patria: korytnačka ostrohatá (Centrochelys sulcata) Vinco, ktorý je jedným z najväčších jedincov chovaných na Slovensku. Pytón mriežkovaný (Broghammerus reticulatus) Herkules, ktorý meria približne 7 metrov a váži 100 kilogramov. Novým obyvateľom priestorov je samička kajmana okuliarnatého (Caiman crocodilus fuscus) Viky, ktorú si návštevníci na nedeľnom kŕmení môžu pohľadkať.

Vstupné: dospelí 2 €; študenti (ISIC) 1,50 €; deti 1 €.
Všetky potrebné aktuálizácie ohľadne času otváracej doby, cenníka a všetkého podstatného môžete sledovať priamo na FB stránke Vivárium SPU Nitra a webovej stránke


Vinco - najväčší maskot Vivária (korytnačka ostrohatá)

Vinco - korytnačka vo Viváriu SPU Nitra


Gekko gecko

Gekko gecko vo Viváriu SPU Nitra


Ema alias Iguana iguana

Ema Iguana iguana vo Viváriu SPU Nitra


Riopa fernandi pri kŕmení

Riopa fernandi vo Viváriu SPU Nitra



Fotogaléria


Kde sa nachádza Vivárium?




Zdroj: Nitralive.sk