Aktualizované informácie k zámerom v oblasti MHD. Nitrianska MHD prechádza, aj keď veľmi pomaly, zmenami. Okrem zmeny poskytovateľa prepravy v MHD z Arrivy na Transdev čakáme niekoľko rokov na ďalšie investície, ktoré aj na pomery Slovenska meškajú - ide o výmenu označníkov na zastávkach za moderné, prístrešky s osvetlením a elektronické tabule informujúce o odchodoch autobusov. Kompletné informácie k spomenutým investíciám som zhrnul v článku 29. novembra 2022

Nové označníky na zastávkach

Prvé označníky vymenilo mesto v lete 2022, neskôr pokračovala výmena po celom meste. Práce však boli zastavené a aktuálne sa nepokračuje. Dôvodom je, že pri výmene označníkov vznikajú vyvolané investície kvôli sieťam, ktoré sa na zastávkach nachádzajú - je potrebné zaplatiť poplatky dotknutým inštitúciám. Mesto však vyčlenilo financie na pokračovanie výmeny, po podpise rozpočtového opatrenia primátorom Nitry sa peniaze dostanú do rozpočtu Odboru investičnej výstavby a rozvoja a práce sa dúfajme opäť rozbehnú.

MHD označník Nitra

Výmena prístreškov na zastávkach

Prístrešky na zastávkach spravuje od roku 2000 firma euroAWK, platnosť poslednej zmluvy skončila v roku 2020, mesto následne podpísalo niekoľko dodatkov na predĺženie jej platnosti. Začiatok prác 1. etapy bol plánovaný na záver 2022, práce však začali v marci 2023. Celkovo, po výmene posledného prístreška, bude spoločnosť Euroawk vlastniť v Nitre 97 prístreškov a na ďalších 40 ks mestských prístreškov by mali zabezpečovať údržbu.

Aktuálne sa pracuje na výmene prvých 18 prístreškov v prvej etape, spolu tento rok 35 prístreškov v nasledujúcich lokalitách:

Výstavná
Fraňa Mojtu / ČSOB
Chrenovská cesta (Závodský)
Napervilská (smer Zobor, Chrenová)
Chrenovská cesta (OBI)
Štúrová ul. (oproti VBC)
Štefánikova tr. (tržnica)
Štefánikova tr. (SATUR)
Štefánikova tr. (Stavex)
Dlhá/Ďurčanského
Akademická
Štúrová (azylový dom)
Výstavná (Lipa)
Trieda A. Hlinku (cintorín smer ZM)
Fatranská (Lipa)
Štúrova (Mlyny)
Dlhá (Domček, smer Janíkovce)
Dlhá (Gorazdova v smere na Janíkovce)
Dlhá (Gorazdova v smere do mesta)
Trieda A. Hlinku (SPU)
Trieda A. Hlinku (Spojená škola Slanćíkovej 1)
Trieda A. Hlinku (Cento Nitra)
Výstavná (Centro Nitra)
Dlhá (Domček, smere do mesta)
Nábrežie mládeže (petang)
Boženy Slančíkovej (parkovisko Jednota)
Nábrežie mládeže (SOU Stavebné)
Trieda A. Hlinku (športový štadión)
Chrenovská (Nay)
Trieda A. Hlinku (UKF)
Mostná (od Divadla A. Bagara)
Nábrežie mládeže (Lomnická)
Štefánikova tr. (oproti OC PRIOR)

MHD označník Nitra MHD označník Nitra MHD označník Nitra

Okrem nových prístreškov pribudne osvetlenie, nová dlažba. K osvetleniu je potrebné vybudovať prípojky elektriny.

Ako budú vyzerať nové prístrešky si už dnes môžeme pozrieť na zastávke Kaufland na Zlatomoraveckej, kam zatiaľ MHD nepremáva.

MHD označník Nitra

Elektronické zastávkové tabule

Spolu 18 kusov bude osadených v lokalitách, ktoré som uviedol v článku Zmeny v MHD v Nitre: nové označníky, prístrešky a elektronické tabule

Bohužiaľ v tomto prípade je rovnaký stav ako na jeseň: mesto rieši so Západoslovenskou distribučnou body napojenia a vypracovanie realizačného projektu na vybudovanie prípojok elektrickej energie.

MHD označník Nitra



Zdroj: Nitralive.sk