Nitriansky samosprávny kraj odovzdal zhotoviteľovi stavby stavenisko križovatky ciest II/513 a III/1677 triedy, pre verejnosť známej ako križovatka Mlynárce – Lužianky. Dotknutý úsek je hlavným ťahom na trase Nitra - Hlohovec a prístupovou cestou do obchodnej a priemyselnej zóny, ktorá sa za posledné roky v jej blízkosti rozvinula. Na mieste bude vybudovaná okružná križovatka so 4 ramenami s celkovou šírkou pruhu 6 m.

„Cieľom rekonštrukcie je prestavba stykovej križovatky na okružnú turbo križovatku, aby jej tvar vyhovoval súčasnému, ale najmä výhľadovo očakávanému dopravnému zaťaženiu. Tento zásah zlepší dopravno-technické riešenie križovatky, prehľadnosť a plynulosť prejazdu vozidiel, a čo je najdôležitejšie, bezpečnosť cestnej premávky. Obyvateľom Nitry, ale i okolitých obcí z Lužianok, Zbehov, Čakajoviec, Čabu, Nových Sadov a ďalších, sa po dlhej dobe citeľne zlepší komfort cestovania,“ vyjadril sa riaditeľ Úradu NSK Peter Privalinec.

Navrhovaná prestavba bude realizovaná na ploche súčasnej križovatky. V 1. etape prestavby, kedy budú riešené prekládky inžinierskych sietí, sa s uzatvorením cestnej komunikácie nepočíta. Lehota prestavby je stanovená na 11 mesiacov, vrátane zimnej stavebnej uzávery.

„Paralelne s plánovanými stavebnými prácami je, prirodzene, nutné počítať s obmedzením dopravy a rešpektovaním dočasného dopravného značenia. Užívateľov dotknutej trasy preto žiadame o zhovievavosť a dodržiavanie pravidiel bezpečnosti cestnej premávky. Prestavba nebude v prvej etape vyžadovať obchádzkové trasy,“ doplnil riaditeľ úradu.

Okružná križovatka so 4 vetvami

Existujúca styková neriadená križovatka ciest II/513 a III/1677 bude prestavaná na okružnú križovatku so štyrmi vetvami. Tri vetvy budú napojené na existujúce komunikácie, štvrtá vetva bude nová, navrhnutá ako budúce prepojenie/napojenie k vyššie spomenutej polyfunkcii.

Po zmene stavebníka a vyhlásení verejného obstarávania by začiatok výstavby mohol byť za priaznivých okolností už na jeseň tohto roka. Nová križovatka bude v tom prípade hotová a začne plniť svoju funkciu ešte v prvom polroku 2025.

Okružná križovatka Metro - Lužianky



Zdroj: Nitralive.sk, NSK