V utorok 27. augusta 2024 sa konalo slávnostné poklepanie základného kameňa na stavbe budúcej kruhovej križovatky ciest II/513 x III/1677 Mlynárce - Lužianky.

Hlavný ťah na trase Nitra - Hlohovec je jedným z najvyťaženejších úsekov ciest v rámci územnej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja. Za posledné roky dosiahol maximálnu vyťaženosť aj kvôli postupne sa rozvíjajúcej priemyselno - obchodnej zóne a rozsiahlej bytovej výstavbe v intravilánoch a extravilánoch obcí napojených na tento ťah.

Úsek v dopravnom uzle ciest II. triedy (smer Hlohovec) a III. triedy (smer Lužianky) je miestom, kde pravidelne „kolabuje“ doprava a narastá i počet nehôd. „Z dôvodu zabezpečenia maximálnej bezpečnosti účastníkov cestnej premávky pristúpila Nitrianska župa k zahájeniu stavebných prác súvisiacich s vybudovaním novej okružnej križovatky. Tá sa bude nachádzať na ploche súčasnej stykovej križovatky,“ uvádza predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík.

Termín prestavby je 11 mesiacov

Dopravnú štúdiu vypracoval Výskumný ústav dopravný Žilina. Zhotoviteľom stavby je obchodná spoločnosť JZPVK Company zo Zlatých Moraviec. Rozpočet projektu je 840-tisíc eur. „Prvá zo štyroch etáp výstavby bola odštartovaná už v polovici augusta. Termín prestavby je stanovený na 11 mesiacov, vrátane zimnej stavebnej uzávery. Do konca roka 2024 sa s výraznejšími obmedzeniami v doprave nepočíta,“ hovorí Marián Školník, ktorý vykonáva činnosť stavebného dozoru. Predpokladaný termín ukončenia prestavby stykovej križovatky Mlynárce – Lužianky na okružnú je plánovaný v lete 2025. „Ná túto investičnú akciu sme dokonca zabezpečili obnovu strojového parku. Okružnú križovatku budeme realizovať s úplne novými mechanizmami,“ prezrádza zástupca zhotoviteľa JZPVK Company Juraj Kabát.

Projekt realizácie prestavby križovatky Mlynárce patrí medzi strategicky významné investície Nitrianskeho samosprávneho kraja. Požiadavka na vybudovanie okružnej križovatky je v tomto území dlhodobo diskutovanou témou. „Všetci vieme, že nevyhnutnosť prestavby je už roky viac ako akútna. Nové riešenie križovatky akiste zvýši bezpečnosť cestnej premávky. Zabezpečená bude prehľadnosť a zároveň plynulosť prejazdu z troch hlavných privádzačov od Nitry, Lužianok a Hlohovca. Komfort cestovania sa výrazne zvýši nielen obyvateľom Nitry, ale aj ďalších ľudí z okolitých obcí, ktorí denne dochádzajú touto trasou za prácou, vzdelaním, kultúrou či cestovných ruchom,“ pokračuje nitriansky župan Branislav Becík.

Križovatka bude mať 4 vetvy

Z hľadiska stavebno - technického je táto investícia navrhnutá ako priame prebudovanie existujúcej stykovej križovatky ciest II. a III. triedy, ktoré sú vo výlučnom vlastníctve Nitrianskeho samosprávneho kraja. „Do navrhnutej okružnej križovatky vstupujú štyri jednopruhové ramená so šírkou 6 m s deliacim ostrovčekom. Vetva 1 a Vetva 3 riešia cestu II. triedy (II/513) Nitra – Hlohovec, Vetva 3 zase rieši cestu II. triedy (III/1677) od Lužianok a Vetva 4 je samostatný objekt – účelová komunikácia s parametrami cesty III. triedy. Pre smer Nitra a Lužianky, t. j. Vetva 1 a Vetva 2 je navrhnutá spojovacia vetva mimo okružnej križovatky, tzv. bypass,“ objasňuje projektant Ján Výboch.

Poklepanie základného kameňa na kruhovej križovatke II/513 x III/1677 Mlynárce - Lužianky Poklepanie základného kameňa na kruhovej križovatke II/513 x III/1677 Mlynárce - Lužianky Poklepanie základného kameňa na kruhovej križovatke II/513 x III/1677 Mlynárce - Lužianky Poklepanie základného kameňa na kruhovej križovatke II/513 x III/1677 Mlynárce - Lužianky Poklepanie základného kameňa na kruhovej križovatke II/513 x III/1677 Mlynárce - Lužianky Poklepanie základného kameňa na kruhovej križovatke II/513 x III/1677 Mlynárce - Lužianky



Zdroj: Nitriansky samosprávny kraj