Výstava Múzeum ilúzií v projekte „Nitra ´89 – pamäť regiónu“

Pripravuje ho Asociácia Divadelná Nitra. Otvorená je od 18. septembra do 11. októbra 2009 v Ponitrianskom múzeu v Nitre.

Interaktívna dokumentárna výstava dobových materiálov, dokumentov, fotografií, predmetov, výrokov a spomienok spojených s udalosťami roku 1989 v Nitre a nitrianskom regióne, ale aj súčasných postojov a názorov na stav spoločnosti vtedy a teraz. Výstava Múzeum ilúzií je súčasťou projektu „Nitra ´89 – pamäť regiónu“, ktorý pripravuje Asociácia Divadelná Nitra. Inštalácia výstavy sa začína 14. septembra, vernisáž sa uskutoční 18. septembra o 17.00 hod. v Koncertnej sále Ponitrianskeho múzea. Prehliadka potrvá do 11. októbra 2009.

Niektoré predmety na výstavu zapožičali obyvatelia mesta Nitry a nitrianskeho regiónu, hlavnú časť prehliadky však tvorí zbierka dokumentov, fotografií a publikácií z obdobia od novembra 1989 do júna 1990, ktorú na výstavu požičali aktéri Novembra ´89 v Nitre.

V prvej skupine sa nachádzajú predmety a publikácie približujúce obdobie, ktoré predchádzalo revolučnému novembru 1989. Ide o bežné veci, s ktorými sa ľudia žijúci v Československu stretávali denne, no dnes sú už možno viac raritou. Platne, časopisy, noviny, odznaky, obaly z čokolád, bankovky, mince, tuzexové poukážky či sadrová busta Klementa Gotwalda. Veľmi autentická je kronika bývalého podniku Slovenská autobusová doprava (SAD), ukážka, ako sa oslavovali splnené socialistické záväzky v štátnych podnikoch. K najvzácnejším exponátom patrí po domácky vyrobený „stroj“, na ktorom sa rozmnožovala zakázaná literatúra (samizdat). Nechýbajú ani jednoduché symboly doby – „céčka“ alebo menej známa, ale vtipná spoločenská hra Staviame Stalinov pomník.

Obraz totalitnej doby dokladá komunistická literatúra (Poučenie z krízového vývoja KSČ, Lenin: Vybrané spisy, Marx - Engels: Vybrané spisy ...) a v protiklade k tomu občianske výzvy Dvetisíc slov, Charta 77 a Několik vět – ich rozmnoženiny budú k dispozícii návštevníkom výstavy. Pikantnou ukážkou socialistického posudzovania pracovníkov je „stranícky posudok“ a rovnako absurdne môže na dnešného slobodne cestujúceho človeka pôsobiť „žiadosť o devízový prísľub dolárov“ alebo „colné a devízové vyhlásenie“. Celú zbierku archívnych predmetov z obdobia pred novembrom ´89 venuje do výstavy aj Veolia Transport Nitra a.s., bývalá SAD. Jej súčasťou je napríklad historický mechanický strojček na vydávanie cestovných lístkov, už spomínaná závodná kronika či odznak Vzorný vodič. Počas víkendu 25. 9.– 27. 9. pristaví k múzeu Veolia Transport Nitra a.s. „Retro Bus IKARUS“ s predmetmi bývalej SAD aj so sprievodcom a výkladom.

Ako interaktívny prvok výstavy pripravujeme Slovník pojmov a javov, ktoré rokom 1989 zanikli: napríklad papaláš, perestrojka, päťročnica, iskrička, zväzák, pioniersky sľub, ale aj disident a underground, Berlínsky múr, emigrant. Slovník bude od začiatku septembra umiestnený na www.nitrafest.sk a počas výstavy ho návštevníci priamo na mieste môžu vlastnoručne dopĺňať. Hlavnú časť výstavy tvoria predmety, obrazové a textové dokumenty z obdobia od novembra 1989 až po november 1990. Nájdeme tam dokumenty, ktoré dokladujú udalosti v Československu počnúc študentskou demonštráciou 17. novembra 1989, cez študentské výzvy a vyhlásenia k verejnosti, založenie hnutia Verejnosť proti násiliu v Bratislave a Nitre až po prvé slobodné voľby v júni 1990.

Mnohé z prelomových udalostí dokumentujú fotografie, z ktorých časť bola publikovaná v novinách Nitrianska verejnosť. Mimochodom, Nitrianska verejnosť boli vôbec prvé slobodné noviny na Slovensku v tej dobe, ich prvé číslo vyšlo 9. decembra 1989, šesť dní pred celoštátnou Verejnosťou. Súčasťou výstavy budú aj všetky výtlačky Nitrianskej verejnosti, ktorá vychádzala až do prvých komunálnych volieb v novembri 1990. Nechýba ani typické srdiečko pri podpise Václava Havla, ktorým pozdravil a podporil čitateľov Nitrianskej verejnosti. K ďalším vzácnym exponátom patrí aj množstvo podpisových hárkov občanov a podnikov vyjadrujúcich podporu vznikajúcemu hnutiu, počnúc vyhlásením Divadla Andreja Bagara, ktoré sa čítalo na zájazde v Moskve, až po originál ostnatého drôtu z československo-rakúskej hranice, ktorá sa otvorila na Deň ľudských práv 10. decembra 1989.

Trochu recesie do vážnej doby vniesol nitriansky výtvarník, ktorý ozdobil keramické taniere  znakmi študentského hnutia, VPN a portrétom Václava Havla. Duch vtedajších ulíc s trikolórami a zástavami približuje množstvo plagátov so znakom VPN a spontánnymi vyjadreniami občanov v podobe hesiel, transparentov, plagátov, letákov. Vo výstavných priestoroch bude znieť hudba 60., 70. a 80. rokov (napríklad skladby legendárneho Karla Kryla). V múzeu sa budú tiež vysielať udalosti roku 1989 zaznamenané Československou televíziou a Československým rozhlasom - mítingy na námestí SNP v Bratislave a v Prahe na Václavskom námestí, či Dialógy v televízií, kde sme prvýkrát naživo videli novembrových revolucionárov vo svetroch v konfrontácii s komunistickými funkcionármi v oblekoch a kravatách. Návštevníci výstavy, ktorej vernisáž je 17. septembra o 17.00 hod. v Ponitrianskom múzeu, sa môžu vyjadriť aj priamo na mieste a zapísať svoje spomienky do Knihy pamätí.

Fotogaléria

Videogaléria



Záujemcovia, ktorí chcú prispieť do výstavy Múzeum ilúzií (hoci aj na poslednú chvíľu) predmetom, názorom, spomienkou alebo čímkoľvek, čo súvisí s udalosťami roku 1989, nás môžu kontaktovať na adrese:

Asociácia Divadelná Nitra
Svätoplukovo námestie 4
950 53 Nitra

e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
mobil: 0908 143 295
tel.: 037 / 65 24 870