Vedenie mesta presadilo zmenu na dopravnom inšpektoráte. Zatiaľ bude v skúšobnom režime – do konca tohto roka. Cyklisti budú už čoskoro môcť jazdiť pešou zónou. Dlhé roky sa to pritom nedalo, ľudí na bicykloch sem nechcela vpustiť polícia. Bicykle by sa na pešiu zónu mali dostať v priebehu pár týždňov - je ešte potrebné vymeniť dopravné značky.

Zmenu dohodol s novým vedením Krajského dopravného inšpektorátu v Nitre primátor mesta Marek Hattas. Samospráva získala povolenie pre cyklistov na pešej zóne na skúšobnú dobu – do konca roka.

„Som rád, že sme dospeli k dohode s dopravným inšpektorátom. Ak sa nič závažné nestane a naši obyvatelia budú pešou zónou jazdiť bezpečne a hlavne zodpovedne, tak potom by sa z dočasného riešenia mohlo stať trvalé,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas.

Pešia zóna sa teda po osadení príslušných dopravných značiek stane spoločným chodníkom pre chodcov aj cyklistov. „Bude fungovať podobne ako v súčasnosti fungujú spoločné cestičky pre chodcov a cyklistov v iných častiach mesta, kde je zdieľaný pohyb cyklistov a chodcov. To znamená, že cyklisti budú môcť využívať celú šírku pešej zóny,“ hovorí dopravný inžinier Radovan Slávik.

Prečo mesto radšej netrvalo na vyznačenom koridore pre cyklistov? Podľa odborníka na dopravu je využívanie celej pešej zóny logickejšie a hlavne bezpečnejšie. „Ak by sme vyznačili nejaký koridor, cyklisti by nadobudli pocit, že v ňom môžu ísť neobmedzene rýchlo a na druhej strane chodci by si neuvedomovali, že to je pás, do ktorého by vchádzať nemali. Šance na kolíziu by tak boli oveľa väčšie,“ povedal Radovan Slávik. Primátor podotkol, že mesto pripraví informačnú kampaň, v ktorej bude apelovať, aby cyklisti upravili spôsob jazdy v tejto časti mesta a boli ohľaduplnejší na chodcov, rodičov s kočíkmi či deti. „Aj s prevádzkarmi zdieľaných kolobežiek máme jasnú dohodu, že na pešej zóne musia mať zníženú rýchlosť,“ podotkol Marek Hattas.

Ako spolužitie cyklistov a chodcov na pešej zóne bude vyzerať, sa prehodnotí na konci roka. Podľa výsledkov hodnotenia sa pristúpi buď k trvalému povoleniu alebo k vykázaniu cyklistov z pešej zóny.

Mesto priznáva, že táto téma nie je kľúčovou vecou v rámci mobility v Nitre, je však silným symbolom, ktorým dáva vedenie Nitry najavo, že nemotorová doprava má v našom meste zelenú.



Zdroj: Tlačová správa Mesto Nitra