Primátor Nitry Marek Hattas zverejnil výzvu, pomocou ktorej si dal za cieľ nájsť nového župana. V tlačovej správe, ktorú zverejnil na webstránke hladasazupan.sk, sa píše nasledovné: Primátor Nitry Marek Hattas dnes spolu s jeho tímom spustili výzvu „Hľadá sa župan“. Cieľom iniciatívy je nájsť otvoreného a spoľahlivého kandidáta alebo kandidátku na post predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), ktorý sa v krajských voľbách na jeseň 2022 postaví aktuálnemu predsedovi NSK.

Marek Hattas, ktorý v komunálnych voľbách v roku 2018 vystriedal po dvanástich rokoch vo vedení mesta Nitra kandidáta SMER-u, označil nitrianskeho župana za neviditeľného.

Na tieto vyhlásenia samozrejme reagoval aj župan Belica. „Je to poľutovaniahodné a úbohé. Len upozorňujem, že predsedovia samosprávnych krajov sa nevyberajú, ale v súlade so zákonom sa volia. Určite si ich nevyberajú poslanci parlamentu či primátori vo vlastných konkurzoch,“ povedal pre TASR.

To, že je župan neviditeľný je asi neodškriepiteľné - celkovo vníma verejnosť župy ako niečo menej viditeľné až “zbytočné”, roky sa napríklad hovorí o zmene administratívneho členenia.

Tiež je faktom, že havarijný stav mostov by sa nemal riešiť až keď už je zle nedobre.

V prípade primátora si však dovolím sa tiež “pousmiať” pri výraze “viditeľný” - Nitra očakávala oveľa viac od tímu Hattas. Prvé dva roky sme počúvali, že za všetko môže Dvonč a je potrebné im dať čas. Aj vo volebný rok spí Nitra ako šípová Ruženka, avšak čím ďalej, tým chudobnejšia.


Aký je záver?

Nitra hľadá župana a opäť/stále aj primátora, ktorý prinesie zmenu a vyrieši nasledovné problémy mesta:
1. Aby boli v bezpečí chodci na Cabajskej: Priechod na Cabajskej je pripravený na realizáciu, nájdu sa naň financie?
2. Aby sme nemali kamióny v centre mesta, ale na obchvate a komunikáciách, ktoré chýbajú
3. Aby sme nestáli v upchatej križovatke pri Mlynoch: Druhé ľavé odbočenie zo Štúrovej na Štefánikovu
4. Aby sme sa nemuseli vyhýbať vozidlám na pešej zóne a na chodníkoch
5. Aby mamičky mohli tlačiť kočíky po rovných chodníkoch, nie hľadať odpružené kočíky
6. Aby mali obyvatelia kde zaparkovať - parkovacia politika sa nepohla ani o milimeter
7. Aby centrum mesta ožilo a dostalo dôstojný vzhľad - nie búdky na námestí nie sú riešením
8. Aby riešil všetky problémy, nie len kreatívne centrá
9. A zalobuje za doriešenie križovatky Cabajská R1, rekonštrukciu železničnej stanice, výstavbu novej trate smer BA, parkovanie na autobusovej stanici…