Za posledných 10 mesiacov sa pracovné podmienky ľudí pracujúcich v kultúre a kreatívnom priemysle radikálne zhoršili. Devastačné zásahy vedenia Ministerstva kultúry ochromujú slovenskú kultúru na všetkých jej úrovniach – či už hroziacim prepadnutím 9 miliónov eur na obnovu kultúrnych pamiatok, bezdôvodným odvolávaním a prepúšťaním riaditeľov a riaditeliek štátom zriadených inštitúcií, politickým ovládnutím verejných kultúrnych fondov alebo kontroverzným zákonom o STVR. Kultúrna obec preto vstupuje do Kultúrneho štrajku, na ktorého podporu sa už tento štvrtok budú konať protesty naprieč slovenskými mestami. Protest Nitra drží s kultúrou sa bude konať 19. septembra o 17:00 na pešej zóne - Štefánikova trieda 7 pred kultúrnym priestorom bod.k7.

Do Kultúrneho štrajku, ktorý koordinuje platforma Otvorená kultúra! zastupujúca viac ako 340 slovenských kultúrnych organizácií, vstúpilo už takmer 2000 pracovníkov, viacero desiatok z nich je aj z Nitry či okolia. Situácia sa nedotýka len výkonných umeleckých profesií – hercov, výtvarníkov či hudobníkov – ale priamo zasahuje aj podporné profesie, akými sú napríklad technici, osvetľovači či zvukári.

Kroky Ministerstva kultúry však podľa koordinátorov nitrianskeho protestu pocítia už veľmi skoro aj bežní ľudia. Zásahy do transparentnosti verejných kultúrnych fondov môžu napríklad radikálne ovplyvniť rozmanitý kultúrny život, na aký sú obyvatelia slovenských miest zvyknutí. “Financie z Fondu na podporu umenia získavajú najrôznejšie projekty, od festivalov, folklórnych súborov, cez divadlá, knižnice, múzeá, vydavateľstvá až po kultúrne centrá, či už sú nezávislé alebo zriaďované mestami či krajmi. O podporu súťažili vo férových podmienkach v dobre nastavenom systéme, ktorý dbal na čo najväčšiu transparentnosť vďaka odborným komisiám zostaveným z viac ako 300 odborníkov a odborníčok. Po zásahu MK SR do Zákona o FPU bude o nich rozhodovať 8 politických nominantov,” hovorí za organizátorov protestu Marián Tesák, riaditeľ nitrianskeho festivalu Flaam.

“Tento krok postihne napríklad aj nezávislé kultúrne centrá, ktoré sú tepom kultúrneho života v regiónoch. Sú často jedinými miestami, kde mladý hudobník môže prvýkrát vystúpiť pred publikom, kde mladý výtvarník môže mať svoju jednu zo svojich prvých výstav, alebo kde nádejný divadelník môže experimentovať s novými formami. Nedovoľme, aby tento tep ustal,” hovorí o vplyve zmien predsedníčka siete nezávislých kultúrnych centier Anténa, Zuzana Godálová. “Katastrofou je tiež prepadnutie 9 miliónov eur z programu Obnovme si svoj dom na rekonštrukciu kultúrnych pamiatok, hradov a zámkov, o ktoré sa často starajú občianske združenia a dobrovoľníci,” dopĺňa ju Tesák.

O čo teda Kultúrnemu štrajku ide? Kultúrny štrajk je spoločným gestom, ktorým kultúrna obec hovorí, že je jednotná, prepojená a spoločnými silami bude brániť likvidácii kultúry, teda jej inštitúcií, podporných systémov a najmä pracovných podmienok, v ktorých kultúru ako spoločnú zdieľanú hodnotu pracovníčky a pracovníci tvoria. Prihlásenie sa ku Kultúrnemu štrajku neznamená automatický vstup do ostrého štrajku, pri ktorom dochádza k zastaveniu pracovnej činnosti. Prvou fázou Kultúrneho štrajku je vyhlásenie štrajkovej pohotovosti, počas ktorej nedochádza k zastaveniu práce pracujúcich. Keďže vedenie Ministerstva kultúry SR pokračuje v neakceptovateľných zásahoch do pracovných podmienok v zriaďovaných, ale i nezriaďovaných organizáciách, zástupcovia a zástupkyne Kultúrneho štrajku budú priebežne vyhodnocovať legitímnosť dôvodov na vyhlásenie ostrého štrajku.

Kultúrny štrajk žiada kompetentné a odborné spravovanie rezortu, ktoré ctí slobodu, práva a odbornosť ľudí pôsobiacich v rezorte a svojou činnosťou prispieva k zveľadeniu podmienok vzniku a pôsobenia kultúry na Slovensku. Aké sú jeho konkrétne požiadavky?

1. Žiadame zabezpečenie odborného a kompetentného riadenia rezortu kultúry a bezodkladné zastavenie účelových a deštruktívnych zmien v tomto rezorte.
2. Žiadame okamžité zastavenie ideologicky motivovanej cenzúry s ekonomickými dopadmi, ktoré sú dôsledkami novelizácie Zákona o Audiovizuálnom fonde, Zákona o Fonde na podporu umenia, Zákona o múzeách a galériách a Zákona o STVR.
3. Žiadame okamžitú finančnú stabilizáciu sektora s dôrazom na zlepšenie finančného ohodnotenia pracujúcich a ich sociálneho zabezpečenia, a to naprieč škálou zriaďovaných, nezriaďovaných inštitúcií i jednotlivcov*kýň, či už majú status zamestnancov a zamestnankýň, alebo SZČO.

Príďte podporiť Kultúrny štrajk na protest Nitra drží s kultúrou! už vo štvrtok, 19. septembra o 17:00 na pešiu zónu pred kultúrnym priestorom bod.K7. Organizátorom protestu je platforma Otvorená kultúra! spolu s miestnymi organizátormi, ktorými sú Hidepark Nitra, Asociácia Divadelná Nitra, Nové divadlo, Nástupište 1-12, Divadlo Pôtoň a Flaam Festival.

Viac informácií o Kultúrnom štrajku nájdete na webe www.kulturnystrajk.sk