Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre otvorila 16. septembra nový akademický rok 2024/25. Do prvého ročníka bakalárskeho štúdia sa zapísalo 1251 študentov.

Počet podaných prihlášok aj zapísaných prvákov oproti minulému akademickému roku stúpol. „Som rada, že sme zaznamenali nárast podaných prihlášok na prvý stupeň štúdia, čím sa nám otvára nádej, že naše poslanie má správne nastavenú víziu a stratégiu,“ uviedla v príhovore rektorka SPU Klaudia Halászová. Pripomenula, že v uplynulom akademickom roku SPU úspešne prešla procesom inštitucionálnej akreditácie a je oprávnená vytvárať, uskutočňovať a upravovať študijné programy vo všetkých troch stupňoch vysokoškolského štúdia v šiestich študijných odboroch: biológia, biotechnológie, ekonómia a manažment, potravinárstvo, poľnohospodárstvo a krajinárstvo, strojárstvo. Získanie tohto oprávnenia treba podľa rektorky vnímať ako začiatok na ceste k racionalizácii študijných programov, zavádzaniu inovácií do vzdelávania, zvyšovania podielu praxe a k získavaniu praktických zručností.

K. Halászová vyzdvihla úspechy, ktoré sa podarilo univerzite dosiahnuť v uplynulom akademickom roku. Patrilo k nim otvorenie Envirocentra, Kreatívneho centra či získanie financií z Plánu obnovy na dva projekty v oblasti internacionalizácie. Potravinový inkubátor SPU bol Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Nitre schválený ako prevádzka na výrobu potravín. „Táto komplexnosť vybudovanej infraštruktúry robí SPU jedinečnou - od overenia odrodovej sklady rastlín v demonštračnej záhrade, cez výskum kvality a výživy potravín vo Výskumnom centre AgroBioTech, samotnú výrobu potravín v Potravinovom inkubátore až po dizajn a nastavenie reklamy v Kreatívnom centre,“ vymenovala rektorka.

O kvalite SPU v oblasti výskumu a vzdelávania svedčí umiestnenie v prestížnych rankingoch, ako aj spolupráca s významnými svetovými organizáciami. SPU uzatvorila memorandum o spolupráci s Organizáciou Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a v auguste 2024 sa predĺžila aj platnosť memoranda s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). V súčasnosti SPU implementuje projekt AgroForestry, na ktorý získala spolu s Technickou univerzitou vo Zvolene takmer 21 miliónov eur. Projekt prinesie vytvorenie spoločných študijných programov, vytvorenie Inovatívneho laboratória pre poľnohospodársku techniku, rekonštrukciu Centra univerzitného športu, ako aj rekonštrukciu celého skleníkového hospodárstva univerzity, ktorej výsledkom bude vznik moderného Biodomu.



Zdroj: SPU Nitra