Občianske združenie zneužilo besedu žiakov s vojnovým veteránom Petrom Andreánskym na šírenie dezinformácií a proruskú propagandu.

Diskusia sa uskutočnila v nitrianskej základnej škole v utorok 17. septembra na základe iniciatívy jedného z rodičov, ktorého dieťa školu navštevuje. Podľa očitých svedkov bola samotná debata v poriadku. Problémom boli propagačné banery s informáciami ohýbajúcimi históriu Slovenského národného povstania, velebiacimi Rusko a Sovietsky zväz. O týchto nosičoch organizátor vopred zástupcov školy neinformoval a do priestorov ich priniesol až tesne pred začiatkom podujatia.

„Po stretnutí a rozhovore s vedením školy je zrejmé, že organizátor zneužil dôveru triednej učiteľky, ktorá sa na organizácii besedy v dobrej viere podieľala. Sama sa napokon stala obeťou hybridnej hrozby. Učiteľka sa však dopustila chyby, keďže o podujatí vopred neinformovala vedenie školy, ale ani škola nemala zavedený jasný mechanizmus pre schvaľovanie takýchto podujatí,“ hovorí Henrich Varga z kancelárie primátora mesta Nitra.

O obsahu problémových banerov informovala ako prvá iniciatíva Nie v našom meste.

„O slovenskom občianskom odboji sa mlčí, zato komunisti zohrávajú hlavnú úlohu na čele s Gustávom Husákom. Hlavní hrdinovia povstania generáli Golian a Viest sú spomenutí len tak mimochodom a Slovenská armáda sa vykresľuje ako úplne neschopná, hoci hrala hlavnú úlohu v povstaní. Zato partizáni sú hrdinovia úplne najväčší, špeciálne tí sovietski,“ píše sa v príspevku na sociálnej sieti Nie v našom meste.

„Rabovanie, znásilňovanie Červenoarmejcami a odvlečenie našich občanov do Sovietskeho zväzu sa akosi nespomína. Krádež Podkarpatskej Rusi, ktorá patrila Československu, je takisto zamlčaná. Takéto prezentovanie histórie nám bolo vnucované 40 rokov komunistami. Teraz ten istý model prezentujú proruskí kolaboranti. A začína sa im to dariť už u našich detí,“ uvádza sa ďalej v príspevku platformy Nie v našom meste.

Mesto Nitra považuje podujatia šíriace takéto názory, a to v akýchkoľvek mestských priestoroch, za absolútne neakceptovateľné. Mesto Nitra sa aj touto cestou všetkým dotknutým deťom a ich rodičom ospravedlňuje a od názorov prezentovaných na tejto akcii sa dištancuje.

Aby sa takéto situácie v budúcnosti neopakovali

Primátor mesta Nitra Marek Hattas, viceprimátor Miloslav Špoták a poradca pre komunikáciu Henrich Varga sa v piatok stretli s vedúcou Odboru školstva, mládeže a športu MsÚ, zástupcami vedenia školy a samotnou učiteľkou, ktorá sa stala obeťou proruskej hybridnej akcie. Cieľom stretnutia bolo nastaviť prvé opatrenia zamedzujúce opakovaniu podobných situácií a identifikovanie systémových riešení, ktoré bude môcť radnica aplikovať na všetky základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra.

Opatrenia sa dajú rozdeliť do troch okruhov:

1. Pravidlo o schvaľovaní podujatí

Prvé, rýchle opatrenie, kým nastaví mesto Nitra systémové riešenie, je takéto: v prípade podujatí organizovaných externými subjektmi, prípadne z iniciatívy rodičov či iných osôb, musí byť takýto zámer bezpodmienečne vopred ohlásený vedeniu školy. Vedenie školy vyhodnotí, či podujatie vo svojich priestoroch povolí.

Vzniknúť by mal jednotný formulár pre všetky školy, ktorý pri organizovaní podujatí pomôže identifikovať potenciálne hrozby, respektíve toxických organizátorov a podujatia. Návrh tohto opatrenia súvisí s nasledujúcim bodom.

2. Vzdelávanie

Vzdelávanie sa bude diať v dvoch rovinách - vzdelávanie učiteľov a vzdelávanie žiakov.
Na dnešnom stretnutí bola zhoda na tom, že mesto Nitra ako zriaďovateľ usporiada vzdelávacie podujatie, ktorého sa zúčastnia zástupcovia vedení všetkých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra. Cieľom bude získať zručnosti pri identifikácii hybridných hrozieb, dezinformácií a hoaxov. Jedným z výstupov podujatia by mal byť aj vzor formulára, o ktorom sa píše v predchádzajúcom bode.

Mesto tiež podporí vzdelávacie aktivity detí a žiakov formou besied s odborníkmi na hybridné hrozby, dezinformácie a hoaxy.

3. Princíp štyroch očí

Revízia príspevkov na sociálnych sieťach bude na dotknutej škole prebiehať systémom dvojitej kontroly. To znamená príspevky, vrátane obrazových materiálov, vždy skontrolujú dvaja ľudia pre lepšiu identifikáciu potenciálne škodlivého obsahu.



Zdroj: Tlačová správa mesto Nitra