🔵 v úsekoch, kde je poškodený asfalt, bude potrebné vykonať výkopové práce a opraviť potrubie
🔵 je potrebné vytýčiť inžinierske siete a odkloniť prietok vody z poškodeného potrubia do kanalizačného zberača v križovatke Damborského x Štúrova
🔵 smerom k Univerzitnému mostu prebehne čistenie potrubia, dopravné obmedzenia začiatok v 29. týždni (od 15.7.)
🔵 hlavná križovatka bude rozkopaná a opravená na viac etáp

Západoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. – OZ Nitra vzniknutý stav po mimoriadnej udalosti zo dňa 26.06.2024 v Nitre na križovatke ulíc Štúrova – Štefánikova rieši. Nakoľko sa jedná o súbor kanalizácii v nemalom rozsahu (od budovy súdu na Damborského ul. po univerzitný most na sídlisko Chrenová) priebeh prác s monitorovaním a zisťovaním technického stavu kanalizácií prebiehal vo viacerých etapách, hlavne ako požiadavka projektanta k spracovaniu PD na odstránenie havarijného stavu prepadnutej kanalizácie. Uvedenými opatrenia chceme hlavne do budúcnosti eliminovať, aby prípadné mimoriadne udalosti spôsobovali čo najmenšie škody. V úseku podmytého a vytlačeného popraskaného asfaltu, kde je kanalizácia prevalená, bude nevyhnutné výkopovými prácami odstrániť tento stav.

Aby sa táto časť prác mohla zrealizovať, je potrebné pred začiatkom opravy vytýčiť všetky inžinierske siete nachádzajúce sa v záujmovom území ich správcami, (v súčasnosti sa IS vytyčujú), odkloniť priebeh prietoku odpadovej vody z poškodeného potrubia prepojením do kanalizačného zberača DN 1500 približne v miestach križovatky ulíc Damborského a Štúrova, inak nebude možné opravu kvôli stálemu prietoku vody zrealizovať.

Postup prác bude pokračovať aj od križovatky smerom k univerzitnému mostu. Musí prebehnúť čistenie jestvujúcich kanalizácií. Túto činnosť plánujeme začať v 29.týždni (od 15.7.). Na komunikácii budú musieť byť obmedzenia min.v jednom jazdnom pruhu, práce budú vykonávané etapovite, preto sa obmedzenia nedotknú celého úseku naraz.

So správcom komunikácie Slovenskou správou ciest dohodneme dočasné odstránenie prevaleného asfaltu, aby sa spojazdnili všetky jazdné pruhy po presmerovaní toku odpadovej vody. Až po vykonaní týchto opatrení bude možné pristúpiť ku konečnej oprave prepadnutej kanalizácie. Z uvedeného vyplýva, že hlavná križovatka bude musieť byť rozkopaná na viac etáp, aby sa zabezpečil aspoň nevyhnutný prejazd motorových vozidiel. Je nám zrejmé, že v súčasnej dobe prebieha rekonštrukcia mosta na Cabajskej ul., ale iným spôsobom nedokážeme havarijný stav odstrániť. Zároveň upozorňujeme, že na kanalizačné potrubie je pripojených niekoľko kanalizačných prípojok, ktorých funkčnosť musí zostať zachovaná.

Po vypracovaní projektovej dokumentácie (predpokladaný termín vypracovania PD v 29.týždni) bude nevyhnutné všetky podmienky opravy konzultovať so všetkými dotknutými správcami inžinierskych sietí , správcami komunikácií, dotknutými orgánmi a organizáciami. Nakoľko rozsah prác je veľkého rozsahu vo veľmi frekventovanom území, práce na konečnom odstránení havárie môžu trvať niekoľko týždňov.



Zdroj: Tlačová správa/Margita Kršáková, vedúci a riaditeľ odštepného závodu