Nitriansky samosprávy kraj buduje od roku 2019 cyklotrasu z Krškán na juh Slovenska. Aktuálne je hotový úsek po Horný Vinodol. Plán je dostať sa až ku Komoči. Od prvého úseku sú však problémy s kvalitou asfaltu - praská, bolo potrebné ho na viacerých miestach opravovať - viď titulná fotografia. Len dodám, že rovnaký problém je aj na mestskej cyklotrase zo Sihote do Dražoviec.

"Pravidelne s partiou bicyklujeme po Ponitrianskej cyklomagistrále z Nitry, ktorá je asfaltovaná v dĺžke Nitra - Vinodol. Sme v rozpakoch keďže nemá ešte ani jeden rok a už si vyžaduje opravy na viacerých úsekoch. Na fotkách je vidieť, že sa cyklotrasa na viacerých miestach praská a už to aj musia opravovať zalievaním týchto prasklín. Na niektorých miestach sa oddeľujú obrubníky od asfaltu. Je otázka či je to kvalitou prevedených prác alebo bez ohľadu na kvalitu takéto praskliny a oddeľovanie obrubníkov vzniká. Každopádne Nitriansky samosprávny kraj tak má za sebou ďalší z projektov, ktorý vzbudzuje pozornosť takýmito okolnosťami. Nie sme odborníkmi, preto by nás zaujímal názor odborníkov prečo nová cyklotrasa takto reaguje ani rok po svojom dokončení," napísal nám náš čitateľ Alexander.

Obrátil som sa na Nitriansky samosprávny kraj s otázkou, či a ako prebieha riešenie tohto problému aj s ohľadom na budúce úseky cyklotrás a čo je príčinou.

"Vami uvedené nedostatky a poškodenia evidujeme. V súčasnosti prebieha stanovenie presnej príčiny ich vzniku, pričom prichádzajú do úvahy viaceré možnosti. Vzhľadom na to, že Nitriansky samosprávny kraj chce v realizácii výstavby cyklotrás pokračovať, je v našom prioritnom záujme, aby sme presne definovali ich pôvod a v budúcnosti sa prípadným podobným poškodeniam vyhli. Ďakujeme za podnet," odpovedala hovorkyňa NSK Henrieta Prokopová.

Dodatok: Na odpoveď som čakal 11 dní, jej obsah asi hovorí za všetko. Cyklotrasa praská od prvého úseku, problém je tu teda už niekoľko rokov. Prečo NSK analyzuje príčiny až teraz?



Zdroj: Nitralive.sk