Mesto Nitra investuje tento rok do opráv škôl a škôlok spolu 1 786 000 eur. Opravy sa vykonávajú prevažne počas letných prázdnin, kedy sú budovy prázdne a práce nespôsobujú obmedzenia počas vyučovania. Prostriedky na opravy idú z rozpočtu mesta a dotácií od štátu.

„Školské budovy si zaslúžia masívny reštart, mnohé z nich peniaze na rekonštrukciu už akútne potrebovali. Ako primátor som vnímal požiadavky riaditeľov škôl aj rodičov a som naozaj rád, že sme im mohli vyhovieť vyčlenením takejto solídnej sumy. V tomto roku dávame do školských budov naozaj množstvo peňazí. Neľutujeme ale ani jeden vynaložený cent, pretože peniaze poputujú na spríjemnenie prostredia, v ktorom vyrastajú a vzdelávajú sa naše deti,“ povedal primátor Nitry Marek Hattas.

„Snažíme sa čo najviac opráv v školách urobiť počas prázdnin, kedy v budovách nie sú deti. Teší ma, žiaci si užijú opravené priestory hneď na začiatku školského roka,“ povedal Miloslav Špoták, viceprimátor Nitry.

Investícia vo výške takmer dva milióny eur pokryje rekonštrukcie vo viacerých základných a materských školách, ale aj v umeleckej škole.

Základná škola Cabajská a Základná škola Škultétyho patria medzi školy, ktorým sa v tomto roku ušlo na dlho očakávané úpravy priestorov najviac peňazí. Na opravy dostanú 580 000, respektíve 500 000 eur. „V prípade ZŠ Cabajská sme sa dlhodobo snažili o jej zateplenie, ale neboli vypísané výzvy. Teraz sa nám podarilo získať prostriedky z výzvy cez ministerstvo investícií, zvyšok dofinancuje mesto,“ hovorí viceprimátor Špoták. Okrem zateplenia bude mať škola nové vonkajšie žalúzie. Na ZŠ Škultétyho sa robí rekonštrukcia kuchyne a výdajne jedla. Završuje sa tým rekonštrukcia celej školy, v rámci ktorej sa postavilo ihrisko, altánok, ale aj nové oplotenie, pretože do areálu školy prenikali vandali.

S podobným problémom ako ZŠ Škultétyho zápasila dlhé roky aj ZŠ Nábrežie mládeže. Vandali poškodzovali ihrisko, nechávali tu po sebe rozbité sklo, špinu či dokonca použité injekčné striekačky. Tomu by malo byť s príchodom nového školského roka koniec, pribudne tu brána a nové oplotenie. Na ZŠ Fatranská sa uprostred leta robí oprava vonkajšej asfaltovej plochy. ZŠ Krčméryho bude mať novú strechu, Základná umelecká škola J. Rosinského sa dočká dobudovania výťahu a žalúzií. V ZŠ Novozámocká vybudujú novú kanalizačnú prípojku, na ZŠ Topoľová rekonštruovali rekondičnú miestnosť pre deti s telesným znevýhodnením. V ZŠ Ščasného vynovia vnútorné priestory telocvične.

Mesto nezabúda ani na svoje škôlky. V MŠ Platanovej opraví strechu, v MŠ Čajkovského vymení podlahy, na Orechovom dvore vybuduje spevnenú betónovú plochu. Za vymaľovanie škôlok dá mesto desaťtisíc eur. „Pripravujú sa tiež projektové dokumentácie na energetické zhodnotenie budov škôlok Staromlynská, Golianova, Vansovej, Piaristická, Alexyho a v budove bývalej škôlky na Lomnickej,“ doplnil viceprimátor.



Zdroj: Tomáš Holúbek, hovorca Nitry, foto Nitralive.sk