Dvojkolovú súťaž určenú pre profesionálnych dizajnérov z oblasti komunikačného dizajnu zastreší Únia grafických dizajnérov Slovenska. Mesto s víťazom nadviaže dlhodobú spoluprácu. Súťažná výzva je určená pre fyzické aj právnické osoby. Predpokladaná hodnota zákazky pre víťaza je 19 000 eur. O najlepšom víťaznom návrhu rozhodne odborná komisia, ktorú tvoria grafickí dizajnéri Věra Marešová, Ľubica Segečová, Boris Meluš, predseda komisie pre kultúru, cestovný ruch a kreatívny priemysel a poslanec Mestského zastupiteľstva v Nitre Erik Král a poradca pre komunikáciu primátora Henrich Varga.

Nitra by sa rada prezentovala novým nadčasovým vizuálnym štýlom. Podľa primátora Mareka Hattasa, je nová identita mesta šancou na novú definíciu samých seba a mesta, v ktorom žijeme. „Nitra potrebuje mať definovanú svoju identitu, ktorá ovplyvní vnímanie mesta domácimi i návštevníkmi a nasmeruje ďalšie pôsobenie mesta v oblastiach architektúry, verejného priestoru, kultúry, turizmu i služieb,“ hovorí Marek Hattas.

Súťaž bude prebiehať v dvoch kolách, pričom v prvom kole bude úlohou dizajnérov zaslať portfóliá s minimálne šiestimi ukážkami relevantných prác. Do druhého kola porota posunie maximálne päť uchádzačov, ktorých úlohou bude vypracovať návrh na vizuálnu identitu na vybraných aplikáciách. Prvé kolo nie je honorované, v druhom kole získajú finalisti skicovné vo výške 500 eur.

Víťaz druhého kola bude vyhlásený začiatkom októbra 2021. Medzi mestom a víťazom pôjde o dlhodobú spoluprácu. Počas tohto a budúceho roka budú spoločne pracovať na tvorbe novej vizuálnej identity mesta Nitra, ktorej súčasťou bude napríklad aj nové logo mesta, vizuálna komunikácia kultúrnych podujatí, použitie vizuálnej identity na mestských lavičkách či autách Strediska mestských služieb, ale aj mestské upomienkové predmety či aplikácia identity na mestskej webovej stránke. „Pôjde o logický a komplexný systém vytvárajúci jednotnú tvár krajského mesta 21. storočia,“ dodáva primátor Marek Hattas.

Prihlášky do prvého kola je potrebné zaslať cez portál webovej aplikácie JOSEPHINE do stredy 25. augusta 2021 do 10:00 hod. Podrobnosti súťažnej výzvy nájdete na https://josephine.proebiz.com/sk/tender/13795/summary



Zdroj: Mesto Nitra