Mestské zastupiteľstvo v Nitre dnes rozhodlo o zákaze prevádzkovaní herní a kasín na území mesta Nitra. Z 25 prítomných poslancov hlasovalo za zákaz hazardu v Nitre 24. Návrh podporila aj opozícia. Urobili tak na základe petície Zastavme hazard!, pod ktorú sa podpísalo 23 082 ľudí. Ďalších 20 007 podpisov sa zozbieralo ešte pred 1. marcom počas platnosti predchádzajúceho zákona.

Petíciu, o ktorej dnes rokovali poslanci, podporila tretina obyvateľov mesta. Tým prekážalo narušovanie verejného poriadku a hluk spôsobený prevádzkou týchto zariadení. „Takáto petícia ešte v histórii Nitry nebola,“ povedal Martin Čepček z iniciatívy Zastavme hazard!


Herne a kasína nezmiznú zo dňa na deň!

V praxi bude uplatnenie nariadenia vyzerať tak, že existujúcim kasínam a herniam postupne zaniknú licencie. V Nitre je teraz vydaných 23 licencií, v tomto roku skoční platnosť trom podnikom, v nasledujúcom piatim a v roku 2021 všetkým ďalším.

Mesto odmieta argumenty, že kvôli zákazu hazardu stratia prácu štyri stovky ľudí. „V Nitre je trojpercentná nezamestnanosť, prácu si nájdu. Okrem toho, kasína nezaniknú hneď, ale postupne, majú teda dosť času na to, aby sa zaradili na trhu práce a našli si novú prácu,“ podotkol primátor.

Viceprimátor Daniel Balko zase pripomenul, že z 23 podnikov s licenciou nie je ani jediný taký, ktorý by prevádzkovala nitrianska firma.


Ako nahradí radnica výpadok vyše 600-tisíc eur ročne?

V roku 2018 malo mesto príjem z herní a kasín 645-tisíc eur, tento rok by to malo byť okolo 600-tisíc eur. Ako nahradí radnica tento výpadok je otázne.


Návrh VZN - o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Nitry by Michal Šimonek on Scribd



Zdroj: Nitralive.sk, Mesto Nitra