V najnovšom čísle Nitrianskych novín (26.10.2009) sme sa mali možnosť dočítať o petícii, ktorú spísali občania mesta. Žiadajú v nej aby sa zabránilo výstavbe na Palárikovej ulice, pretože táto by sa potom stala neprejazdná pre autá. Zároveň by podľa nich prišlo k vyľudňovaniu pešej zóny.  Dôvodom prečo sa práve teraz začali ľudia aktivizovať je záujem mesta o predaj pozemku na Palárikovej ulici, kde by potom kupec postavil administratívnu budovu.

Mesto Nitra má v pláne už niekoľko rokov predĺženie pešej zóny po OD Tesco a zastavanie Palárikovej ulice. Tento rok sa mali ulice uzavrieť s tým, že pred Tescom by vzniklo dočasné parkovisko a autá by mali povolené jazdiť len v smere z Farskej ulice k Tescu. Doteraz sa tak nestalo a dôvod je jasný- čaká sa na južný obchvat mesta, ktorý má odbremeniť centrum mesta od tranzitu. Mesto už ale stihlo vybudovať miesto na zastávky na Wilsonovom nábreží, ktoré slúži ako časť vnútorného obchvatu mesta. Znamená to teda, že sa sem presunú zastávky MHD zo Štefánikovej ulice.

Prečo sa teda ohlasujú ľudia až teraz? V územnom pláne, ktorý je schválený sa o predĺžení pešej zóny hovorí, nie je to žiadna novinka. Nitra potrebuje rozšíriť centrum mesta, dostavať ulice a námestie. Toto všetko už raz bolo a stálo, bohužiaľ veľa ulíc a budov padlo za obeť vojne a bývalému režimu. Dnešné centrum to je len pár ulíc a tá hlavná je pešia zóna, na ktorej nie je vlastne nič prečo by tam mali chodiť masy ľudí. Samozrejme nechcem toto aplikovať na všetkých podnikateľov, ale Nitrančania dobre vedia, kto prevažuje na pešej zóne...

Pokiaľ teda neprídu podnikatelia s niečím prečo by sme mali chodiť na pešiu zónu, dovtedy tam bude prázdno. Nevyhovárajme sa na parkovanie a nákupné centra- všade vo svete je to rovnako a centrá nie sú prázdne, pretože v nich je niečo prečo sa tam oplatí ísť.



Spomeniem aj Svätoplukovo námestie- kedysi dookola zastavané, bez monštróznej budovy divadla- na jej mieste bola krásna ulička, bez kopca a tej diery v strede, ktorú nazývame fontána a ktorá ani poriadne nefunguje. Mesto chce toto námestie prerobiť a hneď sa to ľuďom nepáči. Mám pocit, že všetko nové čo má skrášliť mesto je hneď problém a občania sú okamžite proti.

Chceme aby sa Nitra rozvíjala, alebo aby ostala stále rovnaká po desaťročia? Takto nás predbehne väčšina miest na Slovensku. Takže všetci odporcovia- netreba byť leniví chodiť trošku peši- Nitra nie je taká veľká aby bol problém prejsť 200 m na pešiu zónu. Samozrejme treba najprv vybudovať parkoviská, aby sme si mohli v kľude bez problémov odstaviť auto.

Odkaz pre vedenie mesta: stavanie parkovacích automatov všade kde sa to len dá a následné posúvanie času kedy je potrebné platiť za parkovanie nič nerieši. Je potrebné vybudovať parkovacie domy, kde si bude môcť každý zaparkovať auto a ísť spokojne peši na pešiu zónu. Nechápem, prečo sa takéto niečo už dávno nepostavilo. Lokalít na výstavbu je dostatok. Parkovanie je veľký problém mesta a nerieši sa. Investor postavili Mlyny a hneď sa chválite, že v Nitre pribudli parkovacie miesta?!


Tip NitraLive! na lokality, kde by bolo vhodné umiesniť parkovací dom:

1. Parkovisko vedľa Stapringu- v tesnej blízkosti Kupeckej ulice, ľahká dostupnosť z vnútorného okruhu z Pároviec.

2. Parkovisko Wilsonovo nábrežie- existuje vizualizáciu, ktorú mesto neschválilo, pretože istý pán poslanec je toho názoru, že je to oddychová zóna pri rieke (ako keby ich nebolo dosť). Lokalita je kúsok od Tesca, kam bude siahať predĺžená pešia zóna.

3. Kopec Tabáň- parkovací dom by po dohode s investorom, ktorý plánuje výstavbu na tomto pozemku mohol byť súčasťou stavby. Opäť lokalita vo vnútornom okruhu mesta blízko Tesca.

4. Parkovanie v podzemí pod Župným námestím- nákladné, ale najbližšie k pešej zóne.  Jeden z východov pre peších by bol na námestí.

Prikladám Územný plán centrálnej mestskej zóny
, ktorý bol schválený VZN (všeobecným závazným nariadením) 21. 06. 2007.

Otázka je, kde boli vtedy ľudia? Prečo neprotestovali?


A aký je Váš názor na vec? Vyjadrite sa aj vy Váš názor nás zaujíma. Píšte komentáre pod článkom.


Historické fotografie Nitry, kde vidno ktoré časti boli zastavané a proti ktorým sa teraz ľudia búria: