Tento týždeň sme na internete zachytili diskusie o ukončení činnosti Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre. Údajne má niekto záujem o pozemky, ktoré múzeum využíva. Požiadali sme o vyjadrenie samotný štátny podnik Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra.

V súvislosti s medializáciou a otázkami k činnosti Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre (ďalej SPM), vydáva Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra, štátny podnik nasledovné stanovisko:

1. Činnosť SPM bude naďalej pokračovať v zmysle Zakladacej listiny zakladateľa štátneho podniku Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra.
2. Zakladacia listina ukladá štátnemu podniku Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra zabezpečovať nielen podnikateľskú, ale aj verejno-prospešnú činnosť, konkrétne zabezpečovanie činnosti SPM s odborným zameraním na dokumentáciu agrárnych dejín, spracúvanie dejín, zber materiálov, vykonávanie reštaurovania kultúrnych pamiatok, prevádzkovanie Nitrianskej poľnej úzkorozchodnej železnice.
3. Verejno-prospešná činnosť je finančne krytá a zabezpečovaná výlučne zo zdrojov vytvorených podnikateľskou činnosťou štátneho podniku Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra.
4. V súlade s novelizáciou Zákona o štátnom podniku bolo dňa 1.3.2013 vytvorené stredisko SPM so samostatným vedúcim strediska SPM. V praxi to nemá žiadny vplyv na činnosť SPM. Doterajší riaditeľ SPM nebol odvolaný, pretože nebol oficiálne ani menovaný.
5. Organizačná jednotka SPM bola doteraz zaradená pod technický úsek Agrokomplexu – Výstavníctvo Nitra, š.p., čo nezodpovedalo novelizácii Zákona o štátnom podniku.
6. Od 1.3.2013 je pre SPM zadaná nasledovná úloha: povinne zabezpečiť aktívnu prezentáciu SPM na každej výstave, organizovanej štátnym podnikom Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra. Pridelená úloha bude samozrejme klásť väčšie nároky na zamestnancov SPM.
7. Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra, š.p. plánuje v strednodobom časovom horizonte rozšíriť činnosť SPM výlučne o komerčné a ziskové aktivity, ktoré sa zatiaľ v SPM neorganizovali. Cieľom je využiť v maximálnej miere priestory, ktoré má SPM k dispozícii.
8. SPM má všetky predpoklady a finančné zázemie na to, aby sa prezentovalo prostredníctvom výstav oveľa aktívnejšie verejnosti ako doposiaľ.
9. Aktivity, ktoré neprinášali žiadny efekt, iba náklady, budeme postupne utlmovať, konkrétne Hospodársky dvor, ktorý bol založený v máji 2011 a pestovanie poľnohospodárskych plodín.
10. Neexistuje žiadna obava o útlme činnosti SPM v súvislosti so znížením rozpočtu SPM na rok 2013. Rozpočet zodpovedá možnostiam, ktoré ďalších 170 zamestnancov štátneho podniku Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra, je schopných v dnešnej ťažkej ekonomickej situácii vyprodukovať a zabezpečiť pre SPM. SPM má za úlohu začať vykonávať podnikateľské aktivity.
11. Terajší počet zamestnancov SPM dokáže zabezpečiť požadovanú činnosť.
12. Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra, š.p. nie je vlastníkom pozemkov pod SPM, ale len „správcom“, takže ich nemôže predávať. Neexistuje žiadna štúdia ani projekt o inom využití pozemkov.

Fotogaléria - Nitrianska poľná železnica


Zdroj: Agrokomplex, foto Nitralive.sk