Do Otvoreného grantového kola, ktoré malo uzávierku 22. februára 2013, prišlo 20 žiadostí o grant. Nitrianska komunitná nadácia podporila 4 projekty celkovou sumou 3 600 € z finančných prostriedkov Mesta Nitra. Aktivity sa týkajú najmä oblasti podpory zdravia, kultúry, životného prostredia a komunitného života.

Hidepark – kultúrne centrum z unimobuniek: grant 1000€

NKN granty

V centre Hidepark, ktoré vyrástlo na mieste bývalej čiernej skládky na Vodnej ulici, ponúka občianske združenie možnosť stretávať sa a zabávať pod holým nebom, ľudia si tu môžu čítať, venčiť psa či hrať petanque alebo navštevovať hudobné festivaly. Počas tohto roka plánujú uskutočniť viac ako 14 podujatí so zapojením minimálne ôsmich občianskych združení. Z grantu zakúpia unimobunky, ktoré budú slúžiť ako kuchynka, WC, sprchy, dielňa, kancelária, sklad či priestor na spanie.


Človek a chránené živočíchy mesta Nitra: grant 1000€

NKN granty

Predkladatelia chcú vytvoriť nové podmienky pre hniezdenie či ukrývanie sa živočíchov, ktoré žijú v mestskom prostredí a pomáhajú ľuďom zbavovať sa nepríjemného bodavého hmyzu. Projektovým výstupom bude vyriešenie min. 2 prípadov, na dome na Považskej ulici a na hasičskej stanici na Klokočine, pre dážďovníkov tmavých, belorítky a netopiere, ktoré pri zatepľovaní stratili svoje hniezda. Z grantu zakúpia nové búdky a vytvoria špeciálne hniezda pre tieto chránené živočíchy.


NADVORE - skultúrnenie detského ihriska: grant 1000€

NKN granty

Predkladatelia a dobrovoľníci chcú upraviť nevyhovujúce podmienky detského ihriska na Wilsonovom nábreží a Za Ferenitkou, kde žije viac ako 100 rodín. Nápad pochádza od samotných rodičov. Priestory ihriska a dvora medzi domami sú v dezolátnom stave. Obyvatelia si plánujú svojpomocne upraviť ihrisko, vymaľovať existujúce preliezačky, vysadiť trávu na ihrisku, upratať a skrášliť zanedbaný dvor, na ktorom sa denne hrajú deti, umiestniť lavičky a stoly, upraviť pieskovisko.


Zdravé očká: grant 600€

NKN granty

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska získala unikátny prístroj na meranie zraku, ktorý pomôže odhaliť očné vady u detí ešte v štádiu, kedy je šanca ochorenie zvrátiť. Na Prístroj Plusoptix A09 poskytli finančné prostriedky známi nitrianski futbalisti Štefan Senecký a Miroslav Stoch. Bude slúžiť deťom predškolského veku na odhalenie existujúcich alebo začínajúcich vývinových porúch zraku. Pracovníčky Krajského strediska ÚNSS Nitra budú v priebehu roka realizovať preventívne vyšetrenia zraku v materských školách v Nitre a neskôr aj v nitrianskom kraji. Plánujú navštíviť 405 škôlok a vyšetriť ročne 5 000 detí. Z grantu zakúpia špeciálny kufor, ktorý zabezpečí bezpečný prenos prístroja, keďže ide o veľmi citlivú mechaniku.


Zdroj: Nitrianska Komunitná Nadácia