Včera a dnes sme mali možnosť pozorovať nízku hladinu rieky Nitra a na jej príčinu nám odpovedal SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik.

Príčinou nízkeho stavu hladiny na rieke Nitra 22.5.2012 je oprava opevnenia v koryte rieky Nitra, pod mostom na R1, spoločnosťou EUROVIA SK, a.s. v H. Krškonoch. Oprava bude realizovaná do 23.5.2012, potom sa zahradí hr. konštrukcia na VD D. Krškany a začína sa akumulovanie prietoku v zdrži.


Týmto sa týmto naskytla výborná príležitosť prebádať koryto rieky. Odhalil sa nám starý kolový most, resp. to, čo z neho zostalo. Ak máte o tomto moste zaujímavé informácie, alebo fotografie, podeľte sa s nami o ne a budete odmenení. (Kontakt: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.)

Nízky stav hladiny rieky Nitra

V rieke sa nachádza naozaj kadečo, z toho čo sme videli, by sa dali zložiť dve motorky :). Videli sme však aj kreditne karty, hračky, kočíky, časti motorov, baterky, topánky a oblečenie,... vlastne asi všetko na čo si spomeniete. Dokonca aj celý smetiak. Malá fotogaléria povie viac.

Pohľad na dno rieky Nitry bol zaujímavý. Na dne rieky bolo vidieť tzv. korýtka. Korýtka alebo škľabky je rad sladkovodných lastúrnikov. V stojatých až mierne tečúcich vodách žije korýtko maliarske (Unio pictorum), v rýchlejšie tečúcich korýtko riečne (Unio crassus).

Nízky stav hladiny rieky Nitra - Korýtko

K našej radosti sa nám odhalilo aj staré mólo. Opäť by sme uvítali, ak by sa našli ľudia, ktorí nám pomôžu zohnať historické fotografie/maľby tohto móla.

Nízky stav hladiny rieky Nitra - Mólo

Fotogaléria

Video



Zdroj: Nitralive.sk, Wikipedia. Špeciálne poďakovanie: www.semenarstvo.sk