Skupina dobrovoľníkov v spolupráci s Nitrianskou komunitnou nadáciou vyhlasuje už 9. ročník grantového programu Mladí nitrianski filantropi. Je to program určený pre mladých ľudí vo veku od 13 do 30 rokov. Uzávierka prijímania žiadostí o grant je 29. 2. 2012.

Mladí ľudia z Nitrianskeho kraja majú opäť možnosť získať 333 EUR na svoj verejnoprospešný nápad. Umožnia im to Mladí nitrianski filantropi, ktorí chcú priviesť svojich rovesníkov k väčšiemu záujmu o svoje okolie, dobrovoľníctvo a zlepšenie kvality života. Dlhoročná členka Mladých nitrianskych filantropov, Ivana Fúsková, bola nedávno ocenená v ankete Srdce na dlani. Vďaka jej nápadom a dobrovoľníckym aktivitám si vyslúžila titul mladý dobrovoľník roka. Vymyslela nosný projekt filantropov pre verejnosť – Čajovňu mladých filantropov, zaslúžila sa o mnohé školenia svojich rovesníkov a vďaka nej boli podporené desiatky projektov v Nitrianskom kraji. „Najradšej pomáham ľuďom, na ktorých vidím snahu a chuť pomáhať,“ priznáva Ivana.

Každý môže uskutočniť svoje nápady z týchto oblastí:

  • ochrana a podpora zdravia; prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb
  • podpora a rozvoj telesnej kultúry
  • poskytovanie sociálnej pomoci
  • zachovanie kultúrnych hodnôt
  • podpora vzdelávania
  • ochrana ľudských práv
  • ochrana a tvorba životného prostredia

Program Mladí filantropi Asociácia komunitných nadácií Slovenska realizuje program Mladí filantropi od roku 2003. Jeho cieľom je rozvíjať filantropiu medzi mladými ľuďmi, viesť ich k aktívnemu záujmu o riešenie potrieb komunity, v ktorej žijú, a k podpore rôznych zaujímavých občianskych aktivít, ktoré zvyšujú kvalitu života v nej. Mladí filantropi vznikli na základe inšpirácie zo západnej Európy, kde už roky funguje program Youthbank. Komunitné nadácie v Bardejove, v Prešove, v Banskej Bystrici, v Trenčíne, v Modrej Toryse, v Pezinku, v Nitre a v Bratislave koordinujú a organizačne zabezpečujú priebeh celého programu. Mladí nitrianski filantropi podporili doteraz 56 verejnoprospešných aktivít v Nitrianskom kraji celkovou sumou 14 828,51 €.

Viac informácií o programe nájdete na www.filantropi.nkn.sk

Filantrop je človek, ktorému záleží na ostatných ľuďoch a na prostredí, v ktorom žije. Stať sa ním môže každý, kto je ochotný prispieť svojou aktivitou k zmene kvality života. Filantropi menia svet a robia ho lepším.



Zdroj: Nitrianska Komunitná Nadácia