Bicykle na pešej zóne sú realitou už niekoľko týždňov. O tom, či do centra mesta patria aj cyklisti a ako majú spolunažívať s chodcami, chce radnica hovoriť v kampani Mestom na bicykli. V piatok 22. apríla organizuje s občianskym združením Rozbicyklujme Nitru! cyklojazdu so zástupcami mesta a cyklistickej komunity v Nitre i mimo nej.
Od konca marca mesto Nitra umožnilo cyklistom vstup na pešiu zónu. Doteraz bol vjazd zakázaný od 10:00 do 19:00 hod. Ide o dôležitú zmenu, ktorou vedenie mesta hovorí, že cyklista je neoddeliteľnou súčasťou nášho mesta. Demonštratívne to komunita cyklistov predvedie počas aprílovej cyklojazdy, ktorá je venovaná Dňu Zeme.

„Nie je to prvý raz, čo sa zúčastňujem cyklojazdy Nitrou, ale teraz cítim, že toto je naozaj špeciálna cyklojazda, pretože sa koná krátko po tom, čo sme po rokovaniach s dopravným inšpektorátom dosiahli, že cyklisti sa môžu presúvať aj po našej pešej zóne. Spojenie tohto kroku s dnešným pripomenutím si Dňa Zeme je symbolické, pretože iba podčiarkuje, ako veľmi nám záleží na tom, v akom stave je naša planéta, naše bezprostredné okolie, ovzdušie v našom meste,“ hovorí Marek Hattas, primátor Nitry.

Cyklisti vyrážajú zo Svätoplukovho námestia o 16.15 hodine. Čaká ich takmer 9-kilometrová trasa Nitrou v sprievode mestských policajtov na bicykloch. Na bicykel vysadne aj dopravný inžinier mesta Radovan Slávik, ktorý bude mať na vybraných stanovištiach komentovanú prehliadku venovanú cyklodoprave.

„Počas jazdy nevynecháme tranzitné body a prejdeme aj pešou zónou. Samozrejme bezpečne a s ohľadom na chodcov,“ hovorí organizátorka Michaela Hefková z občianskeho združenia Rozbicyklujme Nitru.!


Cyklistov na pešej zóne podporujú aj prevádzky

Do 31. mája prebieha v rámci kampane Mestom na bicykli akcia "Vitajte aj na bicykli!", ktorá nadväzuje na zmenu dopravného režimu na pešej zóne. Keď k niektorej z prevádzok prídete na bicykli a odparkujete ho na odporúčanom mieste, dostanete k štandardnému nákupu bonus navyše.

„Do kampane sa zapojilo 17 partnerských prevádzok sídliacich na pešej zóne, ktoré chcú slušných a ohľaduplne jazdiacich cyklistov odmeniť aj za to, že využívajú ekologickú a zdravú formu prepravovania sa v meste. Bicyklovanie je navyše skvelý spôsob, ako podporiť väčšiu nezávislosť od fosílnych palív z krajín, ktoré majú na svedomí vojnové obete dnešných dní,“ hovorí Michaela Hefková.

Pešia zóna je pre cyklistov prístupná celodenne od 29. marca. Vedenie mesta presadilo zmenu na dopravnom inšpektoráte. Ako spolužitie cyklistov a chodcov na pešej zóne bude vyzerať, sa prehodnotí na konci roka. Podľa výsledkov hodnotenia sa pristúpi buď k trvalému povoleniu alebo k vykázaniu cyklistov z pešej zóny.

Cyklomiesta pešia zóna Nitra



Zdroj: Lenka Mareková, odbor komunikácie, MsÚ Nitra