Nová MHD v Nitre zažíva v posledných dňoch svoje tienisté stránky, a to útoky cestujúcich smerom k vodičovi autobusu. Oba sa našťastie obišli bez zranení. Do redakcie sa nám ozval vodič, ktorý si želá zostať v anonymite, a opísal nám dané udalosti.

K prvému incidentu prišlo v štvrtok 14.10.2022 približne o 22:00 na konečnej zastávke linky 4 v MČ Dražovce. Vodič si všimol, že vo vozidle sa nachádza ešte jeden pasažier a vyzval ho na vystúpenie z autobusu. Cestujúci, zjavne pod vplyvom omamných látok, sprvoti slovne atakoval vodiča a odmietol opustiť vozidlo, ale po naliehaní nakoniec vystúpil. Následne sa zohol a zo zeme zdvihol kameň a hodil ho do autobusu smerom k vodičovi, čím rozbil sklenenú výplň oboch krídel predných dverí. Črepiny skla boli roztrúsené po celej prednej časti vozidla. Páchateľ z miesta činu ihneď ušiel. Vodič na miesto privolal hliadku PZ a vec si na ďalšie šetrenie prebralo OOPZ Nitra - východ.

Druhý prípad sa udial v pondelok 18.10.2022 približne o 18:25 priamo v linke 26. Pri odchode zo zastávky Štúrova na konečnú zastávku Centrum, Mlyny sa začali správať rómski cestujúci neprispôsobivo a rušili vodiča v koncentrácii vo vedení vozidla – robili neprimeraný krik a deti pobehovali pomedzi sedadlá. Pri zabrzdení autobusu rodič jedného z detí nedbal o jeho bezpečnosť, čím dieťa stratilo rovnováhu a spadlo. Hneď nato jeho matka išla priamo za vodičom, ktorého okrem slovných urážok atakovala priamo v jeho kabíne – raz ho kopla do nohy a udrela po hlave. Pri vystúpení z vozidla obdržal vodič ešte niekoľko vážnych vyhrážok, navyše vozidlo bolo znečistené pľuvancami. Zo strachu a stresu vodič nevolal policajnú hliadku, ale vozidlo upratal, aby stihol ďalší spoj.

Dopravca spracováva kamerové záznamy z oboch incidentov v záujme ďalších úkonov, ktoré nemožno v súčasnosti konkretizovať.

Jeden z vodičov nám na otázku, či sú linky 4 a 26 naozaj problémové, odpovedal: "Jednoznačne sa jedná o najkritickejšie linky, a to najmä vďaka neprispôsobivému správaniu rómskej komunity, čo sa deje aj na linkách 8, 15 či 18. Nie všetci robia problémy, no mnohí v autobuse nahlas spievajú, robia hluk a úmyselne zanechávajú po sebe neporiadok – žuvačky nalepené na okne, pohodené obaly z jedál, rozliate nápoje, niektorí doslova pľujú na podlahu. My to následne upratujeme na úkor svojich prestávok, aby bol na ďalší spoj autobus pripravený a očistený v rámci možností. Máme strach, keď jazdíme tieto linky, pretože nevieme, čo nás postretne. Snažíme sa sústrediť na bezpečnú jazdu, ale niekedy je to naozaj ťažké. Navyše nemáme žiadne nástroje na svoju sebaobranu. Dokedy sa to bude stupňovať, kým kompetentní zasiahnu? Máme svoje rodiny, ktoré nás doma čakajú po príchode z práce."

Ak ste svedkami správania, ktoré ohrozuje Vašu bezpečnosť ako aj bezpečnosť prepravy v autobuse, oznámte to ihneď vodičovi, ktorý následne privolá hliadku mestskej alebo štátnej polície.


Foto: rozbité predné dvete, neporiadok (žiaľ u neprispôsobivých občanoch bežná vec)

Dva útoky na vodiča MHD v Nitre za posledný týždeň Dva útoky na vodiča MHD v Nitre za posledný týždeň



Zdroj: Nitralive.sk