Máte otázky k téme doprava? Píšte na: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.


Agrokomplex sa nám skončil a osobne som sa mohol presvedčiť, že výstava mala najmä v piatok a v sobotu veľmi slušnú návštevnosť. Dobrá návštevnosť sa tradične prejavila na problémoch s parkovaním. Parkovanie počas výstav Nábytok a bývanie, Agrokomplex a Autosalón je niekoľkoročným problémom. Na parkovanie je možné využiť parkoviská Agrokomplexu, parkovisko v priestoroch poľnohospodárskeho múzea, areál poľnohospodárskej univerzity, parkovací pruh pozdĺž Akademickej ulice, Slančíkovej a Nábrežie mládeže, parkovisku obchodných centier, parkovisko pri atletickom štadióne, priestor školského ihriska a nové parkovisko pri poliklinike. Kapacita týchto parkovísk je však nedostačujúca. Počas pracovných dní sú parkoviská pri poliklinike využívané jej návštevníkmi, parkovacie pruhy sú obsadené zamestnancami susediacich inštitúcii a školské ihrisko sa mimo prázdnin alebo v zlom počasí nevyužíva. Najnovšie sú niektoré parkoviská obsadené zábavnými atrakciami.

Fotogaléria - takto zachytili parkujúce autá čitatelia


Mnohí vodiči z dôvodu nedostatku parkovacích miest, alebo ich spoplatenenia volia možnosť parkovať na parkoviskách obytných domov, kde nie je obmedzený vjazd. Dopravné značky vyznačujúce zákaz vjazdu vozidiel okrem dopravnej obsluhy sú použité na vjazdoch do uličiek napojených na Výstavnú a Tr. A. Hlinku. Dodržiavanie zákazu je kontrolované políciou. Následkom týchto opatrení je parkujúcimi vozidlami najviac postihnutá Chrenová I. a III.

Ako vyriešiť tento problém?

Optimálnym riešením je zriadenie parkovacích miest v zadnej časti výstaviska. V minulosti boli pokusy umožniť parkovanie vozidiel v zadnej časti areálu, ale vzhľadom na problematický prístup sa tieto pokusy okrem parkoviska na múzeu neosvedčili. Problematický príjazd sa mohol vyriešiť pri výstavbe rýchlostnej cesty, ale priame napojenie areálu na R1 sa nepodarilo presadiť. Ďalšou možnosťou je napojenie areálu na tzv. malý južný obchvat – prepojenie ulíc Priemyslená a Dlhá. V projektovej dokumentácii tejto stavby sa ráta s napojením Agrokomplexu, ale realizácia stavby je zatiaľ v neistá. Čiastočné zlepšenie by mohlo priniesť umožnenie parkovania vozidiel pozdĺž cesty III. triedy (Dlhá ulica) a parkovanie vozidiel na zelenej ploche pred poliklinikou. V minulosti sa na tejto ploche parkovalo, ale na základe iniciatívy občanov sa parkovanie zakázalo. Napriek zákazu tam však vozidlá parkujú, preto sa mi zdá neefektívne túto plochu v kritickom čase nevyužívať. Ďalšou možnosťou je využitie „záchytných“ parkovísk pri rieke, pod hradom a pri okružnej križovatke pod Zoborom v kombinácii s kyvadlovou dopravou k výstavisku. Ďalším opatrením by mohlo byť odstupňovanie poplatku za parkovanie – smerom od výstaviska by parkovné klesalo. Samozrejmosťou by bolo obmedzenie vjazdu do vnútroblokov v širšom okolí. Možná je aj kacírska myšlienka, že všetky parkovacie miesta sa sprístupnia a v čase výstav poriadne spoplatnia.

Niektoré návrhy možno vyvolajú polemiku, ale jedno je isté, situáciu s parkovaním je potrebné riešiť systémovo a za účasti všetkých dotknutých strán. Parkovanie počas výstav Agrokomplex samotný nevyrieši.


Video - prelet nad sídliskom Chrenová - pohľad na parkovanie




Zdroj: Andrej Sitkey pre Nitralive.sk, foto/video Nitralive.sk