Pri Nitre by mal vzniknúť strategický park, odsúhlasila to dnes vláda SR, ktorá zároveň dala parku status významnej investície. Park o rozlohe až 732,93 hektára sa bude nachádzať v katastri mestských častí Zobor, Dražovce, Mlynárce a obcí Čakajovce, Zbehy a Lužianky. Informovali dnes o tom tlačové agentúry a viaceré médiá na Slovensku.

Vznik takéhoto parku dokazuje len jedno - štát by rád pritiahol do Nitry automobilku Jaguar Land Rover, ktorá sa rozhoduje medzi Poľskom a Slovenskom. Téme sme sa venovali včera v článku Jaguar Land Rover v Nitre? Podľa Poliakov je v hre Poľsko a Slovensko. Stavbu má realizovať spoločnosť MH Invest, s.r.o. (dcérska spoločnosť Ministerstva hospodárstva SR). Vďaka tomu bude možné rýchlejšie vysporiadať pozemky pre prípadného investora/investorov.

MH Invest bude mať za úlohu pripraviť park - majetkoprávne vysporiadanie pozemkov, prekládka a výstavba inžinierských sietí, budovanie komunikácií a parkovísk.

Účelom vybudovania Strategického parku je podľa MH majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov a príprava komplexnej infraštruktúry, ktorá zahŕňa obslužné komunikácie, záchytné parkoviská, prekládky inžinierskych sietí a dobudovanie inžinierskych sietí, pre vytvorenie strategickej investície potrebnej na vytvorenie zóny pre etablovanie investorov v oblasti priemyselnej výroby, služieb alebo výskumno-vývojových činností.

Okrem automobilky Jaguar Land Rover by v parku pravdepodobne prišlo aj k vytvorenie sekundárnej zamestnanosti prostredníctvom subdodávateľov, dodávateľov služieb, obchodných prevádzok.




Či už sú tieto informácie opodstatnené, alebo nie, minulý týždeň sa objavili v zahraničných médiách ďaľšie informácie o prípadnom príchode automobilky. Tento krát sa na tlačovej konferencii v Poľsku vyjadril k možnej investícii námestník poľskej premiérky Janusz Piechocinsky. Podľa neho je v hre o automobilku Poľsko spolu so Slovenskom. Najnovšie kolo rokovaní začalo 6.7. Ako ďalej uviedol, Poľsko je vedúcim kandidátom na získanie investície v hodnote 1,85 miliardy USD.

Spoločnosť Jaguar Land Rover zároveň oznámila, že časť automobilov bude vyrábať závod Magna Steyr v rakúskom Grazi, nakoľko všetky závody automobilky sú plne vyťažené.

Nový závod by mal začať s produkciou vozidiel v roku 2019, plán počíta s výrobou 350-tisíc áut ročne. Poľsko ponúklo možnosť umiestniť závod do lokality Legnica Special Economic Zone blízko diaľnice S3, približne 80km na západ od mesta Wroclaw. Slovensko ponúklo miesto v PP Sever v Nitre.

Chýbajúce napojenie PP Sever na R1A

V súvislosti s možným príchodom automobilky do Nitry je potrebné uviesť, že PP Sever stále nie je napojený na R1A, pretože Otvorenie napojenia priemyselného parku Nitra - Sever mešká kvôli pozemkom, napojenie v smere od BB a výjazd smer BA by mohol byť odovzdaný v auguste 2015. Napojenie je postavené od novembra 2014. Potrebné však bude postaviť aj ďaľšiu fázu napojenia a to v smere od BA (premostenie R1A).






Zdroj: Nitralive.sk, internet