Po dlhých rokoch príprav sa na budúci týždeň začína rekonštrukcia Univerzitného mosta v centre Nitry. Jeho polovicu uzavrú už budúcu stredu t.j. 28. augusta 2019 od približne 6:00 hod. ráno, dva dni predtým sa na uzávierku začnú chystať zmenami svetelnej signalizácie a búraním cestných ostrovčekov.

Rekonštrukcia mosta prinesie masívne dopravné obmedzenia nielen v meste, ale aj v blízkom okolí. Obyvatelia aj návštevníci Nitry sa budú musieť vyzbrojiť mimoriadnou dávkou trpezlivosti a ohľaduplnosti.


Aké obmedzenia nás čakajú? Ako bude prejazdný most??

Vždy bude uzatvorená len polovica mosta. Najprv bude prejazdná len strana pri UKF v smere na Chrenovú. Uzávierka platí do 20. decembra 2019. Potom bude most prejazdný na strane SPU opäť von z mesta. Most bude teda vždy prejazdný len na Chrenovú.

V meste tak vznikne akoby jeden veľký okruh. Povedie cez Univerzitný most, Slančíkovej ulicu, Chrenovský most, Wilsonovo nábrežie. Aby bol tento hlavný okruh mestom prejazdný a premávka v ňom plynulá, dôjde k viacerým úpravám ciest. Vybúrajú sa napríklad ostrovčeky oproti obchodnému domu Centro Nitra. Pri jazde od okružnej križovatky medzi Mostnou a Napervillskou smerom k Chrenovskému mostu autá nebudú môcť pokračovať rovno k Mlynom, dopravné značenie ich pri Chrenovskom moste nasmeruje na Kmeťkovu, kadiaľ sa do centra môžu dostať buď po Fraňa Mojtu alebo po Mostnej. Z jednosmerky medzi Chrenovským mostom a Univerzitným mostom na ulici Nábrežie mládeže sa logicky nebude dať dostať na Univerzitný most, prikázaný smer jazdy sa tu zmení doľava, teda na Chrenovú. Všetkým zmenám v doprave bude prispôsobená svetelná signalizácia.


Nákladné autá budú z mesta vylúčené

Tranzitná doprava, teda nákladné autá nad 3,5 tony, nebudú jazdiť po meste. Dopravné značenia ich vyvedú na obchvat Nitry.


Mesto Nitra vyzýva všetkých vodičov, aby dôsledne sledovali dočasné dopravné značenia, prípadne sa riadili pokynmi policajtov. Na dobu niekoľkých mesiacov bude prechod centrom mesta autami problematický. Vyzývame obyvateľov Nitry, aby zvážili použitie alternatívnych spôsobov prepravy. Kto len trochu môže, nech prejde na bicykel alebo nech sa prepraví pešo – hovoríme hlavne o obyvateľoch sídliska Chrenová. Obávame sa, že v čase uzávierky mosta budú tieto spôsoby prepravy rýchlejšie.