Dňa 17.decembra 2016 som zverejnil článok o štúdii alternatívnej trasy lanovky na Pyramídu (Zobor), ktorú si dal vypracovať Biskupský úrad. O rok neskôr sa zámer zdá byť reálnejší a lanovka by sa mohla stať realitou?!

Na webstránke enviroportal.sk bol dňa 14.12.2017 zverejnený zámer, ktorý je datovaný k októbru 2017 a obsahuje kompletné informácie o výstavbe lanovky na Pyramídu alternatívnou trasou zo Šindolky.

Výstavba: 2018-2019
Prevádzka: od roku 2019
Údolná stanica: 241,40 m n.m
Vrcholová stanica: 553,65 m n.m
Šikmá dĺžka: 1 321,88 m
Počet traťových podpier: 8 ks
Počet kabínok: 6 ks s kapacitou 8 miest každá
Orientačné náklady: 1 milión eur

Pôvodná jednolanová dráha na Zobor – typ SL2 dvojsedačková s pevným uchytením (výrobca TRANSPORTA CHRUDIM) bola postavená v r. 1970 a premávala až do r. 1993. Postupne bola technológia demontovaná a postupom času bola trasa SL2 zastavaná stavebnými objektami. Objekty údolnej a vrcholovej stanice sa v súčasnosti nevyužívajú a sú značne schátrané.

Objekty

Údolná stanica: Táto stanica by sa mala nachádzať nad Šindolkou v lese, nad miestom, kde končí zástavba rodinných domov smerom k Liečebnému ústavu.

- prevádzkový objekt s bufetom a terasou, wc,
- požičovňa a servis bicyklov,
- bežecká a vychádzková trať v celkovej dĺžke 2428 metrov

Vrcholová stanica:

- zrekonštruovaná reštaurácia s kaviarňou a vyhliadkovou terasou,
- ubytovanie II. až IV. NP

Vizualizácie: Biskupský úrad Nitra



Lanovka Nitra Zobor návrh trasy Lanovka Nitra Zobor návrh trasy Lanovka Nitra Zobor návrh trasy Lanovka Nitra Zobor návrh trasy Lanovka Nitra Zobor návrh trasy Lanovka Nitra Zobor návrh trasy Lanovka Nitra Zobor návrh trasy Lanovka Nitra Zobor návrh trasy Lanovka Nitra Zobor návrh trasy Lanovka Nitra Zobor návrh trasy Lanovka Nitra Zobor návrh trasy Lanovka Nitra Zobor návrh trasy


Lanovka na Zobor bola uvedená do prevádzky v roku 1970, v roku 1982 bola urobená výmena rámov batérií kladiek a v roku 1991 sa urobila rekonštrukcia pohonu, posledný rok premávky lanovky bol 1993. Z lanovky zostala len dolná a horná stanica. Dolná stanica je súčasťou penziónu Artin, hornú má prenajaté občianske združenie Stráž prírody. Niektoré časti zostali zachované. Pozrite sa ako to vyzerá v budovej hornej stanice, ktorú som si prezrel a nafotil v decembri 2015.

Horná stanica lanovka Nitra-Zobor 2015


Video - Výlet lanovkou na Zobor (1972)




Zdroj: Nitralive.sk, www.lanovky.sk, enviroportal.sk