Vysoká nezamestnanosť mladých ľudí je naliehavým problémom v mnohých rozvojových krajinách, vrátane Kene. Znalosť práce na počítači im môže pomôcť v lepších študijných výsledkoch a uplatniť sa na trhu práce. Nadácia Pontis v juhovýchodnej Keni pomohla otvoriť už 10 počítačových učební. Návštevou predstavenia Zachráň si svojho Afričana môžu diváci v Nitre podporiť ďalších študentov na kenských školách.

Divadlo Lab ročne odohrá okolo 120 predstavení. Jedným z nich je aj hra Ingrid Lausund s názvom Zachráň si svojho Afričana, ktoré pomáha kenskému projektu Nadácie Pontis a zvyšovaniu počítačovej gramotnosti študentov v juhovýchodnej Keni. Herci z Divadla Lab odohrajú hru v pondelok 31. marca v Štúdiu Divadla Andreja Bagara.

Žiadne kulisy, len päť mikrofónov a päť celebrít, ktoré pripravujú svoj benefičný večer pre Afriku. Z toho, čo začína ako profesionálna príprava charitatívnej akcie sa však veľmi rýchlo vykľuje emocionálne vydieranie, falošné príbehy a osobné ambície zúčastnených. Hra Zachráň si svojho Afričana nie je o cynizme a politike, ale o nás - o ľuďoch, ktorí na charitatívne zbierky prispievame. Aj keď sa nám nedostáva odpovede na riešenie problémov v Afrike, mnohí z nás sa počas predstavenia môžu začať pýtať, prečo vlastne podobné zbierky podporujeme.

Nadácia Pontis sa spojila so študentským Divadlom Lab. „Návštevníci hry Zachráň si svojho Afričana v Bratislave a v Nitre aj takýmto spôsobom môžu prispieť k založeniu ďalších piatich počítačových klubov na školách, v ktorých sa žiaci neučia len práci na počítači. Spoločne tvoria aj školské časopisy, videá a pomáhajú pri propagácii výrobkov a služieb miestnych remeselníkov a okolitej prírody,“ hovorí Jakub Šimek, projektový manažér Nadácie Pontis. Takmer 1200 kenských študentov z kraja Taita Taveta možno podporiť aj cez darcovský portál DobraKrajina.sk.

Divadelná reality šou na tému Afrika

„Afrika, to je bieda, vojna, chudoba. Táto realita znamená vidieť, ako vaše dieťa zomiera na chorobu, ktorá sa volá hlad a ktorá sa dá liečiť. Postačí miska ryže,“ hovorí jedna z herečiek počas predstavenia. Je to však skutočne tak? Režisér Roman Maroš a dramaturgička Lenka Garajová sa snažia cez divadlo reflektovať aktuálne témy vo svete. Jednou z nich sú aj dobročinné zbierky pre Afriku a tak prišli s nápadom vytvoriť divadelnú reality šou.

„Snažíme sa zaujať ľahkosťou a humorom. Témy ako hlad, korupcia, násilie nie sú vykreslené cez utrpenie, ale pomocou tragikomiky, ktorá je pre hru príznačná. Pokiaľ divák odíde pohoršený, nahnevaný, ubolený alebo smutný, hra splnila svoje poslanie a zámer,“ hovorí Palo Pillar z Divadla Lab.



Zdroj: TS Nadácia Pontis