Súčasťou podujatia budú Dni otvorených dverí v múzeách, galériách a na hrade

NITRA 6. septembra (SITA) – Pamiatky Nitry priblížia verejnosti Dni Európskeho kultúrneho dedičstva. Nitrianska galéria, Ponitrianske múzeum, Diecézne múzeum a Slovenské poľnohospodárske múzeum v rámci podujatia ponúknu voľný alebo zľavnený vstup do svojich priestorov. Slávnostné otvorenie Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2010 bude v piatok o 17:00 v Synagóge. Krajský pamiatkový úrad v Nitre tu otvorí výstavu o predrománskej a románskej sakrálnej architektúre.

Oficiálnemu otvoreniu budú predchádzať Dni otvorených dverí v Nitrianskej galérii od 8. do 12. septembra. Ako informovala Ľudmila Synaková z nitrianskej radnice, v nedeľu 12. septembra budú môcť záujemcovia navštíviť priestory Vazulovej veže na Nitrianskom hrade, kde bude výstava fotografií, dokumentujúcich rekonštrukciu hlavnej lode Katedrály sv. Emeráma. V katedrále zaznejú chorály s organovým sprievodom v podaní speváckeho zboru farského Kostola svätého Pavla v Londýne St. Paul´s Knightsbridge Festival Choir. V utorok 14. septembra bude na Ulici Na Vŕšku prezentácia historickej mestskej studne spojená s požehnaním sochy Sedembolestnej Panny Márie.

Milovníci sakrálnych pamiatok môžu navštíviť vybrané kostoly v Nitre a okolí, kde dostanú odborný výklad od pracovníkov Krajského pamiatkového úradu v Nitre. Bližšie sa môžu zoznámiť s Katedrálou svätého Emeráma, Kostolom svätého Štefana Kráľa v obci Kuzmice – Vítkovice, Kostolom svätého Štefana Kráľa v Kolíňanoch, Kostolíkom svätého Michala Archanjela v Nitre - Dražovciach, Kostolom svätej Heleny v Podhoranoch a viac sa dozvedia aj o zaniknutom Kostole svätého Michala v tejto obci. Súčasťou Dní Európskeho kultúrneho dedičstva sú Dni otvorených dverí v Slovenskom poľnohospodárskom múzeu od 11. do 13. septembra, Deň otvorených dverí do Diecézneho múzea na hrade 12. septembra a Deň otvorených dverí do Ponitrianskeho múzea 15. septembra. Galéria Trafačka otvorí výstavu fotografií a v Kňazskom seminári svätého Gorazda bude 7. októbra seminár venovaný pamiatkovým výskumom predrománskych a románskych sakrálnych stavieb na území Nitrianskeho kraja.

Zdroj: (SITA, mp;nr),201009060099, fotografia na titulke Nitralive.sk