Posledný týždeň sa v nitrianskych médiách objavila bombastická informácia - Nitru malo v roku 2015 navštíviť o 6% viac turistov ako v roku 2014. Presné číslo je údajne 70 925 turistov, z toho domáci návštevníci tvoria 63 %. Zvýšil sa vraj aj počet prenocovaní na 166 551.

Služby Nitrianskeho informačného systému využilo v roku 2015 vyše 21 500 ľudí, z toho 3188 bolo zahraničných turistov. Najviac ich prišlo z Českej republiky, Nemecka, Ruska, Francúzska, Ruska, Maďarska, Anglicka, Poľska, Talianska a Španielska.

Zaujímavým spestrením v NISYSe boli návštevníci z Číny, Saudskej Arábie, Nového Zélandu, Japonska, Tadžikistanu, Ekvádoru, Izraelu, Guatemaly, Indie, Kazachstanu, Thajska, Kanárskych ostrovov, Mexika, Venezuely, Indonézie, Brazílie a Indie.

Médiá to samozrejme prebrali s nadšením - veď ide predsa o čo najväčší počet článkov za deň a kliknutí od čitateľov.

Prečo sú tie čísla úplne nepresné a zavádzajúce?

Číslo 70 925 pochádza zo Štatistického úradu SR, odkiaľ ho však nabrali?

1. Nitriansky hrad má napríklad vlastnú štatistiku - nikto nevie odkiaľ návštevníci hradu pochádzajú - môže ísť aj o miestnych občanov, počítame ich teda ako turistov? Určite nie.
2. NISYS vie len o návštevníkoch, ktorí NISYS osobne navštívili, alebo inak využili jeho služby.
3. Agrokomplex má vlastnú štatistiku - opäť nikto nevie koľko ľudí je z Nitry, koľko zo zvyšku SR a koľko zo zahraničia.
4. Zostáva skupina ľudí, ktorí nenavštívili ani jedno z vyššie spomenutých.

Aké čislo nám teda vychádza? Len výstavu Autosalón Nitra 2015 navštívilo 134 211 ľudí, za celý rok navštívili výstavisko Agrokomplex ďaľšie desiatky tisíc ľudí. Prečo teda berieme údaj 70 925 vážne? Rovnako nevieme koľko ľudí navštívilo Nitru v roku 2014. Prečo teda tie bombastické titulky?

Reálny obraz Nitry?

Faktom je, že Nitra sa nijako oproti roku 2014 nezmenila a nezmení sa ani tento rok. Nitra stagnuje, cestovný ruch dá sa povedať neexistuje. aby som nebol len kritický, pozitívne hodnotím Nitriansky hrad - zmáha sa, ponúka z roka na rok viac atrakcií. Čo však zvyšok mesta? Rozpadnutá dlažba na pešej zóne, žiadne plány na jej oživenie, mŕtve "námestie", v minulosti zničené centru mesta, ktoré sa neobnovuje, neriešené parkovanie a veľa iného - taká je Nitra v roku 2016.

V Nitre funguje NOCR - Nitrianska organizácia cestovného ruchu, NISYS a na Mestskom úrade v Nitre Útvar propagácie a cestovného ruchu. Zdá sa Vám, že Nitra žije turizmom? Určite nežije. NOCR bola založená len za účelom kšeftu, NISYS je akási stálica, ktorá produkuje letáky a čaká na turistov, ktorí sa o Nitre z letákov položených v infocentre asi dozvedia len ťažko. Webstránka mesta a NISYSu to nezachráni - nemá čím.



Zdroj: Nitralive.sk