Poznáte to určite- prechádzate sa po meste a všade dosprejované steny od takzvaných mladých umelcov. Pojem historická budova im nič nehovorí. Takisto neni pre nich problém postriekať novo vymaľovanú novostavbu alebo zrekonštruovaný dom. Vrcholom všetkého sú autobusové zastávky a hlavne tabuľka s odchodmi spojov. Nemajú títo jedinci výchovu? Nevážia si majetok mesta?

Ďalšia kapitola sú ľudia, ktorí odhadzujú odpadky hocikde sa práve nachádzajú. Malý papierik sa dá ešte odpustiť ale celá fľaška, krabica od džúsu alebo rovno celý obsah smetného koša už naozaj nemá obdoby. Divoké skládky odpadov vznikajú po celom meste a pritom stačí odviezť odpad do komunálnych služieb do špeciálnych kontajnerov.

Je normálne aby jeden normálny človek vyhodil gauč pri rieku pod Kalváriou a ešte k tomu aj pri cestu kde to je vidno? Určite neni. Škoda, že na Slovensku neexistujú tvrdé tresty a nechodí po uliciach viacej policajtov. Pritom stačí len, aby si ľudia viacej všímali okolie svojho bydliska a starali sa o neho. Ako príklad uvediem jedného pána, ktorý vo voľnom čase urobil krásnu predzáhradku pod panelákom na Chrenovej 1. Keby sa nájde aspoň 1 človek v každom vchode tak by naša Nitra vyzerala inak. Zúfalé to je ale na Klokočine kde takéto záhradky ani neni vidno. Namiesto nich sú všade autá a špina. Chýbajú smetiaky po celom meste a predovšetkým vzťah k nemu.

A čo naša pešia zóna a centrum mesta? Smetných košov je tu primerane, kde tu sa nájde nejaká špina hlavne po piatkovej noci keď to v meste žije mladými ľuďmi.

Skúste sa spýtať mladých ľudí čo si myslia o meste! Jeden povie, že Nitra je najlepšie mesto, druhý zasa že hrozné. Podľa mňa nám chýba hrdosť a nevážime si čo máme. Stačí isť na návštevu iného mesta na Slovensku a veľmi rýchlo zistíme, že Nitra je pekné zelené mesto plné histórie a študentov. Bohužial nevieme zatiaľ využiť potencionál, ktorý mesto má- nevieme sa predať. Vo vyspelých krajinách spravia zo všetkého tradíciu a my spíme a nie a nie sa zobuďiť. Treba vychovávať odmalička deti tak, aby si vážili Nitru a robili všetko preto, aby sa rozvýjala a bola pekná. Nanešťastie veľa vecí ešte stále riadia pasívni a nemoderní ľudia bez ambícií, nápadov a guráže.

Poznámka: diskusiu a fotografie o čiernych skládkach nájde aj v našom fóre na adrese:

http://www.nitralive.sk/forum/viewtopic.php?t=87

mike