Chodci od piatka 2. augusta 2024 po Cabajskom moste až do odvolania neprejdú. Úplná uzávierka chodníka prichádza z bezpečnostných dôvodov.

V závere júla sa na časti mosta prepadol chodník. V posledných dňoch most vizuálne skontrolovali odborníci. Chodník je v havarijnom stave. „K tomuto kroku bolo nevyhnutné pristúpiť na základe odborného posúdenia projektanta. Ide nám hlavne o bezpečnosť chodcov. Navyše, priamo pod mostom vedie aj železničná trať v smere na Nové Zámky. Pod chodníkom sa nachádza i potrubie, ktoré pitnou vodou zásobuje neďalekú fakultnú nemocnicu a viaceré obce až po Branč. V prípade ďalšieho poškodenia by hrozilo, že by ostali bez dodávok vody,“ povedal riaditeľ Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja Peter Privalinec.

Nitriansky samosprávny kraj vyzýva chodcov, aby Cabajský most obišli cez lávku nad železnicou v tesnej blízkosti stanice alebo využili verejnú dopravu. Pre autá sa obmedzenia nezmenia, no na chodníku pribudnú dočasné zvodidlá. „Aj takto sa snažíme zamedziť ďalšiemu poškodeniu chodníka. Polícia zároveň zvýši kontrolu vozidiel nad 20 ton, ktoré by týmto úsekom nemali prechádzať,“ dodal Privalinec.

Oprava poškodeného chodníka na strane od starého mesta sa začne v druhej etape rekonštrukcie Cabajského mosta. Cestný most nad železnicou v Nitre bol dlhšie neprejazdný pre kamióny nad 20 ton, ktoré museli prechádzať stredom mesta, čo negatívne ovplyvnilo stav ciest. Rekonštrukčné práce boli rozdelené na 2. etapy, pričom tá prvá začala 1. júla 2024. Cabajský most je počas opráv prejazdný len v polovičnom profile (už len pre motorové vozidlá, pozn.). Rozpočet projektu rekonštrukcie bol stanovený na 1 547 955, 34 eur.



Zdroj: Nitriansky samosprávny kraj