Bežný občan sledujúci napríklad len sociálne siete mesta Nitra musí byť z toho ako funguje toto mesto nadšený. Samé úspechy, progres v každej sfére a oblasti mesta, raj na Zemi. Niektorým témam sa však mesto vyhýba, konštruktívna kritika je vo vlastných radoch neprípustná. Nedočítame sa nič o zámere opraviť cesty, chodníky - verejný priestor je vo veľmi zlom stave, nevieme prečo je mesto plné buriny a neudržiavaných ulíc. Čo však považujem za dosť zlý znak je stav niektorých cyklotrás v meste, ktorého primátor a celý tím ľudí okolo je známy ako propagátor cyklistiky a udržateľnej mobility. A to som menoval len veci verejné, okom viditeľné..

Zatiaľ čo na sociálnych sieťach riešime problémy mesta z pohľadu občanov, prebieha na radnici boj vnútorný a to medzi vedením mesta a zamestnancami s výnimkou tých “blízkych” zamestnancov. A toto sa verejnosť nedozvie. Do redakcie sme dostali “Otvorený list zamestnancom mesta a odborovej organizácii ZO Sloves pri Mestskom úrade v Nitre a ZO Sloves pri Mestskej polícii v Nitre” od troch poslaneckých klubov a dvoch nezavislých poslancov.

V liste, ktorého plné znenie nájdete nižšie, poslanci oslovujú zamestnancov ohľadom navýšenia mzdového fondu a vyslovujú želanie, že poslanci nie sú len akési bábky na odhlasovanie všetkého čo im pristane od vedenia mesta na stole. Zastupiteľstvo totižto neschválilo rozpočet na navýšenie miezd. Dôvodom je absencia informácií od vedenia mesta Nitra týkajúcich sa systému odmeňovania, absencia informácií týkajúcich sa zamestnávania “kamarátov”, zamestnávania ľudí na dohodu a podobne.

Fakt: mesto Nitra každý rok zvyšuje počet zamestnancov, na platy ide z rozpočtu už skoro 10-miliónov eur (jedna desatina celého rozpočtu na rok).



Otvorený list zamestnancom mesta a odborovej organizácii
ZO Sloves pri Mestskom úrade v Nitre a ZO Sloves pri Mestskej polícii v Nitre

Vážené zamestnankyne a zamestnanci Mestského úradu a Mestskej polície v Nitre, poslanci MZ so znepokojením sledujú kroky, ktoré uskutočňuje vedenie mesta prostredníctvom primátora mesta a prednostu MsÚ voči zamestnancom MsÚ v Nitre.

Doleuvedení poslanci MZ týmto dávajú zamestnancom mesta na vedomie, že:

- na 11. riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Nitre konanom dňa 19. októbra 2023 uznesením č. 398/2023-MZ schválili finančné a nefinančné benefity pre zamestnancov a odporučili primátorovi mesta zavedenie týchto benefitov na podporu a udržateľnosť zamestnanosti v podmienkach Mesta Nitra.

Musíme ale konštatovať, že napriek tomu, že obdobné benefity sú dnes už bežnou súčasťou kvalitnej samosprávy aj v iných krajských mestách, vedenie Mesta Nitra uvedené benefity ignoruje a za obdobie viac ako 10 mesiacov nepredstavilo poslancom reálny a úprimný záujem zaviesť tieto benefity pre Vás, zamestnancov Mesta Nitra, a zvýhodňovaní tak asi naďalej sú len výlučne zamestnanci preferovaní vedením mesta. Napriek tomu, že poslanci MZ častokrát vyzývali vedenie mesta – najmä prednostu MsÚ – na aktívny prístup a vzájomné rokovania na zlepšovanie systému zamestnanosti a odmeňovania zamestnancov, vždy boli tieto snahy zo strany vedenia mesta oddialené alebo ignorované, pričom častokrát boli uprednostňované iné záležitosti. O to viac nás mrzí, že prednosta MsÚ sa doteraz nevedel zastať rovnako všetkých zamestnancov, tak ako sa zastal mzdového fondu zamestnancov Kreatívneho centra, pričom svoju nedostatočnú manažérsku iniciatívu v tejto veci dokázal medzi Vami zamestnancami odôvodniť a interpretovať výlučne klamlivým tvrdením, že poslanci nemajú záujem riešiť valorizáciu platov zamestnancov.

- na 19. riadnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Nitre konanom dňa 18. apríla 2024 uznesením č. 170/2024-MZ poslanci odporučili primátorovi mesta vykonať všetky kroky súvisiace s valorizáciou platov zamestnancov od 01.04.2024 v zmysle Poriadku odmeňovania a platnej Kolektívnej zmluvy, ktorým poslanci jasne deklarovali záujem o stabilizáciu.

Poslanci MZ voči vedeniu mesta súčasne vzniesli nasledovné požiadavky:

-  preukázať tvorbu a čerpanie mzdového fondu po jednotlivých odboroch tak, aby poslanci mali dostatok informácií o skutočnom systéme odmeňovania zamestnancov

-  rokovať s vedením mesta o ďalšom smerovaní politiky zamestnanosti mesta tak, aby aparát mestského úradu mal dostatočný počet zamestnancov, ale súčasne aby rozhodnutia primátora mesta a prednostu MsÚ nezakladali neprimeranú prezamestnanosť na úrade systémom tzv. „našich ľudí”, nevytvárali tak neprimeranú záťaž na mzdový fond mesta a neprehlbovali znaky mzdovej diskriminácie medzi zamestnancami. 
 Vedenie mesta dlhodobo už vyše 6 mesiacov odmieta poskytnúť poslancom základné informácie o mzdovom fonde, pričom neochota vedenia mesta iba zakladá pochybnosti o transparentnom odmeňovaní, resp. o neprimeranom zvýhodňovaní vybraných zamestnancov. 
 Vy, ako odborová organizácia, určite uznáte, že práve účelové neposkytnutie informácií o čerpaní mzdového fondu po jednotlivých odboroch zo strany prednostu MsÚ je dnes jedinou prekážkou pri valorizácii Vašich platov. Určite bude aj v záujme odborovej organizácie vyžiadať si od prednostu MsÚ informácie o odmeňovaní zamestnancov po jednotlivých odboroch, najmä o priznaných základných koeficientoch mzdy, o výške pohyblivej zložke mzdy zamestnancov, ako aj o priznávaní odmien zamestnancom zo strany vedenia mesta.

Doleuvedení poslanci MZ jednoznačne odmietajú:

1. ďalšie prejavy nátlaku prednostu MsÚ smerujúce k odborom pri vynucovaní si zrušenia mzdových výhod zamestnancov, ako je napr. nátlak na zrušenie 13.-teho platu zamestnancom, ktorý zamestnancom priznáva kolektívna zmluva. Plne podporujeme zachovanie tohto nároku pre zamestnancov, a to nie iba pre rok 2024, ale aj pre nasledujúce obdobia, a preto zástupcom zamestnancom neodporúčame podpísať takúto zmenu kolektívnej zmluvy.

2. ďalšie prehlbovanie diskriminačných prejavov, akými sú neprimerané rozdiely v odmeňovaní zamestnancov, atým porušovanie základných zásad Zákonníka práce, napr. zásady porovnateľného mzdového ohodnotenia za rovnakú alebo podobnú prácu. Poslanci MZ majú jednoznačne za to, že v podmienkach mesta je ďalej neudržateľné, aby napr. zamestnanec na pozícii poradcu pre komunikáciu bol ohodnotený na úrovni 3,5 – 4 tisíc eur mesačne, pričom výsledky práce takéhoto zamestnanca pre mesto sú nepreskúmateľné a takto priznané mzdové prostriedky môžu byť zneužívané na osobné účely, zatiaľ čo mzdové ohodnotenie väčšiny iných zamestnancov sú dlhodobo neriešené

3. ďalšie prehlbovanie diskriminačných prejavov, ako sú napr. neprimerané výhody niektorých zamestnancov spočívajúce v nedodržiavaní používania dochádzkového systému, v nedodržiavaní fondu pracovného času, a pod.

Máme za to, že záujmom poslancov MZ a aj odborovej organizácie je nastaviť kvalitný a nediskriminačný systém odmeňovania, k čomu ale sú potrebné informácie, ktoré poslancom MZ doteraz nebolo vedenie mesta ochotné už vyše 6 mesiacov poskytnúť. Prednosta MsÚ si je pritom plne vedomý toho, že účelové neposkytnutie základných informácií o mzdovom fonde jednotlivých odborov je jedinou prekážkou navýšenia mzdového fondu v rozpočte mesta ako aj valorizácie platov, pričom z konania prednostu MsÚ poslancom MZ nie je zrejmé, či mu je uvedené neriešenie situácie ľahostajné alebo vyhovujúce.

Je však úplne samozrejmé, že kvalita mestského aparátu nie je prejavom kvality a odbornosti jednotlivca vo vedení mesta, ale je prejavom kvality a odbornosti všetkých zamestnancov mesta, ktorí sú svojím odborným prístupom a lojalitou základom zdravo fungujúceho mestského aparátu a tým aj mesta.

Doleuvedení poslanci MZ týmto napriek nezáujmu vedenia mesta vyzývajú zástupcov odborov na spoločný postup a rokovanie o otázkach odmeňovania zamestnancov, nakoľko zo strany vedenia mesta k tejto iniciatíve zatiaľ nedošlo. V budúcnosti sa určite chceme vyhnúť ďalším vyhrážkam voči poslancom alebo zavádzaniu zamestnancov zo strany zamestnávateľa.

S pozdravom

poslanci klubu Fungujúca Nitra: Igor Kršiak, v.r.
Petra Ajdariová, v.r.
Miloš Dovičovič, v.r. Ján Greššo, v.r.
Peter Košťál, v.r. Ľubomír Moravčík, v.r.

poslanci klubu Tím pre Nitru: Štefan Štefek, v.r.
Marta Rácová, v.r.
Adriana Filipová, v.r. Katarína Welnitzová, v.r. Edita Vnučková, v.r. Miroslav Gut, v.r.

poslanci klubu Spolu pre Nitru: Pavol Obertáš, v.r.
Martina Dubaiová, v.r.
Andrej Sitkey, v.r. Ladislav Turba, v.r.

poslanec František Hollý, v.r.
poslanec Peter Oremus, v.r.



Zdroj: Nitralive.sk