Všetky časti nitrianskeho mestského parku budú do soboty sprístupnené verejnosti. Ploty, ktoré neumožňovali vstup do troch častí parku, začalo dnes Mesto Nitra odstraňovať. Završuje sa tak postupné otváranie parku verejnosti po jeho rozsiahlej revitalizácii za viac ako 6 miliónov eur z eurofondov. Revitalizácia skončila v novembri, park skolaudovali vo februári, kedy aj jeho väčšiu časť otvorili.

Vybrané plochy v parku ploty strážili až doteraz. Dôvod bol ten, že mesto na odporúčanie odborníkov chránilo novú výsadbu trávy, až pokiaľ neprebehne aspoň jedno kolo kosenia.

Plot, ktorý doteraz zakrýval aj rozľahlé detské ihrisko v parku, dnes symbolicky odstránili primátor Marek Hattas s asistenciou piatakov zo Základnej školy Tulipánová. Žiaci tejto mestskej školy boli vôbec prvými deťmi, ktoré si mohli vyskúšať nové hracie prvky na ihrisku v parku.

Celkovo je v Starom parku na Sihoti osadených viac ako päťdesiat hracích a športových prvkov. Podľa dnešných reakcií detí sa obľube bude tešiť hlavne vizuálne najväčšia atrakcia celého parkového ihriska – obrovský desaťmetrový hrad, ktorý je držiteľom hneď niekoľkých „naj“ – je to najväčší herný prvok v parku, najvyšší hrad na hranie na Slovensku a zároveň je to jediný takýto kus na hranie na svete.

„Veľmi sa teším, že toto jedinečné miesto opäť otvárame pre verejnosť. Všetci sme museli zaťať zuby a vydržať pár mesiacov bez nášho obľúbeného parku, no ten výsledok určite stojí za to – presvedčil som sa o tom dnes spolu so žiakmi pri otváraní ihriska v parku. Sám mám dve deti, ktoré sa tiež nemôžu dočkať, kedy sa budú môcť vyblázniť na novučičkých hracích prvkoch v parku. Okrem centrálneho ihriska sa ja osobne teším na spustenie vodných prvkov, ktoré pri hre využívajú prúdenie vody. Zvlášť počas horúcich letných dní to bude jedna z top atrakcií v našom parku, pri ktorej sa deti vybláznia do sýtosti,“ povedal primátor Marek Hattas.

Park je teda od dnes celý prístupný verejnosti.



Slávnostné otvorenie parku s množstvom atrakcií a podujatí sa uskutoční v sobotu 1. júna, symbolicky na Deň detí. Podrobný program dňa D pre vynovený park nájdete V TOMTO článku



Zdroj: Tomáš Holúbek, hovorca Nitry