Mesto Nitra avizuje šetrenie - vypne osvetlenie väčšiny dominánt. Pôvodne malo ísť o všetky, po zvážení okolností zostane osvetlený Nitriansky hrad a Dražovský kostolík.

"Napriek našej snahe o úsporu energií sme sa po dôkladnom zvážení všetkých okolností rozhodli ponechať dve dominanty osvetlené. Ide o Nitriansky hrad a o Dražovský kostolík. Nechceme totiž, aby panoráma Nitry pôsobila bezútešne a nechceme ani to, aby vstup do tak významného historického mesta bol ponurý a tmavý. Nitriansky hrad aj Dražovský kostolík sú dominanty Nitry, ktoré vidieť z diaľky pri vstupe do mesta a ktoré významným spôsobom vytvárajú kolorit starobylej Nitry. Hradný vrch bol svedkom najstarších slovanských dejín, hrad je sídlom biskupstva, malebný kostolík v Dražovciach je zase dominanta, ktorá sa ocitla na zadnej strane 50-korunovej bankovky, na kolkoch aj na dvojeurovej poštovej známke. V prípade Nitrianskeho hradu aj Dražovského kostolíka ide teda o tak významné dominanty celoslovenského významu, že sme sa ich rozhodli ponechať osvetlené - napriek drahej elektrine", informoval portál Nitralive.sk hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Uvedené objekty má spoločnosť ELcomp vypnúť čo najskôr.

"Presnú ušetrenú sumu vopred povedať nevieme, pretože mesto platí spotovú cenu za elektrinu. To znamená, že platíme podľa aktuálnej ceny elektriny na burze a tie ceny sa menia, konečná úspora je teda závislá od vývoja cien na trhu. Ročná spotreba je približne 184 MWh, úspora za polovicu októbra bude približne 9 MWh, za november 19 MWh a za december 20,5 MWh," doplnil hovorca.

Na základe nariadenia spoločnosť ELcomp vypne osvetlenie týchto dominánt:

* Piaristický kostol
* Synagóga
* kostol Dražovce (pozor, nie kostolík!!)
* kostol Janíkovce
* kostol na Kalvárii
* Misijný dom
* františkánsky kostol
* Seminár - Horný Palánok
* Ponitrianske múzeum
* DAB - strecha
* Nitrianska galéria
* budova súdu
* Chrenovský most
* Kalvársky most
(v prípade oboch mostov sa vypne dekoratívne osvetlenie)


+ verejné osvetlenie na R1a (Severný obchvat)



Zdroj: Nitralive.sk