Rodičia v Nitre budú môcť dať svoje deti do škôlok už v prvý marcový týždeň. Radnica však rodičov vyzýva, aby dôsledne zvážili zdravotnú situáciu vo svojich domácnostiach.

Podľa vyjadrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre (RÚVZ) dochádza v okrese k miernemu zlepšeniu situácie. V týždni od 1. do 7. marca bude Nitra zaradená do bordového, číže tretieho stupňa varovania. Podľa Covid automatu tak môže samospráva nariadiť otvorenie materských škôl, navyše, v minulých týždňoch prebehlo aj očkovanie učiteľov a riziko prenosu nákazy tak bude nižšie. “Situácia sa v posledných dňoch pomerne stabilizovala. Rodičom preto chceme dať možnosť umiestniť deti do predškolských zariadení. Uvedomujeme si, že tlak, ktorý je na nich v posledných mesiacoch vyvíjaný, je častokrát neúnosný,” hovorí primátor mesta Nitra Marek Hattas.

Záujem o umiestnenie detí do škôlok je mierne nad hranicou päťdesiat percent. Učiteľov má mesto k dispozícii dosť. “Z viac ako 260 pedagogických zamestnancov materských škôl je zaočkovaných vyše 60%, ďalší na vakcínu čakajú a takmer 70 ľudí covid už prekonalo,” hovorí vedúca odboru školstva na Mestskom úrade v Nitre Mária Orságová. Väčšia časť pedagógov by tak mala byť pred covidom chránená.

Radnica očakáva, že kvôli jarným prázdninám bude záujem o umiestnenie detí do škôlok menší ako hovoria čísla. Úlohu môže zohrať aj upozornenie RÚVZ, že po aktuálnej stabilizácii sa situácia bude opäť mierne zhoršovať. Radnica preto vyzýva k opatrnosti a žiada rodiny, ktoré žijú v domácnostiach s osobami z rizikových skupín, aby umiestnenie detí do škôlok dôsledne zvážili.

Mesto stojí aj pred rozhodnutím o otvorení prvého stupňa základných škôl po jarných prázdninách, teda od 8. marca. Rozhodnutie bude závisieť od vývoja pandemickej situácie počas budúceho týždňa a podľa toho, či sa Nitra udrží v bordovom pásme Covid automatu.

Odbor školstva v snahe o zabezpečenie čo najpriaznivejšieho prostredia v materských školách tento mesiac zakúpil dvadsaťsedem germicídnych žiaričov na dezinfekciu vzduchu.



Zdroj: Mesto Nitra