V dôsledku stúpajúceho počtu prípadov koronavírusu v našej krajine evidujú pekári, cestovinári a mlynári prudší nárast dopytu po výrobkoch. Pekári hlásia 40 – 50 percentný nárast dopytu, mlynári uvádzajú, že už v týchto dňoch nutne potrebujú približne 50 ľudí pri balení múk, a to dohromady pre všetky mlyny na Slovensku. Zároveň bol Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý zastupuje drvivú väčšinu spoločností z daného sektoru, požiadaný krízovým štábom vlády SR o informácie týkajúce sa personálnych a výrobných kapacít.

Nakoľko pekárne a mlyny produkujú jedny z najzákladnejších výrobkov, o ktoré majú ľudia záujem, výrobu pekárne nemôžu zastaviť. „Vláde SR sme prisľúbili, že obyvateľov neponecháme bez pekárenských či mlynských produktov. V prípade krízy zabezpečíme hotline závozy a priamy predaj základných pekárskych výrobkov, ako sú chlieb a rožok, priamo z auta na vybraných miestach v mestách a dedinách za vopred určených podmienok,“ uviedla Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

Zväz sa spolu s výrobcami začali pripravovať na rôzne krízové scenáre. Na základe údajov od spoločností zväz predpokladá, že ak dôjde k vysokej maródnosti, budú pekárne potrebovať približne 3 000 ľudí ako pomocný personál pre celý sektor naprieč Slovenskom. Podľa Tatiany Lopúchovej, predsedkyne zväzu, však všetko bude závisieť od vývoja situácie. „Je pre nás prednostne potrebné ochrániť vodičov, ktorí rozvážajú pekárenský tovar na predajne a sú vystavení najväčšiemu riziku nákazy pri kontakte s veľkým počtom ľudí, a zároveň riziku jej ďalšieho prenesenia na výrobných pracovníkov. Dôležité je však ochrániť aj ľudí vo výrobe a personál predajní. Bez nich sa výrobky ani nevyrobia, ani nedostanú ku zákazníkom,“ hovorí Tatiana Lopúchová, ktorá však upozorňuje na akútny nedostatok ochranných pomôcok. „Požiadali sme vládu o pomoc s dodávkami respirátorov, rúšok či difúzorov na plošnú aplikáciu dezinfekcie. Taktiež by sme radi vyzvali ľudí, ktorí vedia tieto pomôcky zabezpečiť, aby sa v takom prípade obrátili na Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zachovanie zdravia a bezpečnosti pri práci je pre nás prvoradé,“ zdôraznila.

Slovenskí pekári zároveň navrhli krízovému štábu vlády SR vyhlásenie cenového moratória na suroviny a obalový materiál, aby sa táto situácia nezneužívala. „Navrhujeme dočasne zafixovať ceny v celom distribučnom reťazci - u obchodníkov, dodávateľov ale i výrobcov,“ dodala Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.


FAKTY O SLOVENSKÝCH PEKÁRŇACH A ICH OPATRENIACH

- Na Slovensku funguje 500 pekární (20 priemyselných, 40 stredne veľkých, zvyšok malé-remeselné)
- 12 000 pracovníkov pracuje v celom pekárenskom sektore
- Z toho je cca 3 600 pracovníkov odbytu, čiže vodiči a predavačky, ktorí sú najviac vystavení nákaze
- Pekárne by nutne potrebovali minimálne 8 000 ks rúšok, 3 000 ks respirátorov a 300 ks difúzorov na nanášanie plošnej dezinfekcie v priestoroch výrob a na ložných plochách áut pre všetky pekárne
- Potrebujú zaistiť aj dezinfekčné prostriedky aspoň 12 000 ks na týždeň, jednorazové rukavice v objeme aspoň 3 600 balení na týždeň



Zdroj: Tlačová správa