Od 1. decembra 2019 platia zmeny v cestnej premávke. Novelizovaný bol zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke.

Novelu zákona nájdete na tomto odkaze.

Prehľad zmien na tejto stránke.


Parkovanie - zákaz jazdy po chodníku

Asi najväčšia zmena, ktorý by mala zmeniť aj ulice Nitry sa týka parkovania - po novom už nebude možné jazdiť po chodníku.

Znenie pravidla o parkovaní na chodníku sa zmenilo tak, aby bolo jednoznačne uvedené, že parkovať na chodníku možno len na takom mieste, kde nebude dochádzať k jazde po chodníku, ale pôjde skutočne len o zaparkovanie na chodníku, ktorý je primknutý (susedí) s cestou. Je to z dôvodu posilnenia ochrany najzraniteľnejšieho účastníka cestnej premávky na chodníku, ktorý je budovaný a určený práve pre chodca (kde sa voľne pohybujú, hrajú deti).

„Pri zastavení alebo státí možno vchádzať na chodník a vychádzať z neho len v mieste zastavenia alebo státia vozidla a nemožno pritom prekonávať zábrany chrániace chodník pred zastavením alebo státím vozidiel.“

Osoba na kolobežke s pomocným motorčekom sa výslovne zaradí medzi vodiča nemotorového vozidla (rovnako ako je zaradená osoba na bicykli s pomocným motorčekom alebo osoba na samovyvažovacom vozidle – segway). Doteraz bola osoba na kolobežke považovná za chodca.

Zákaz používať telefónny prístroj okrem telefonovania s hands free sa upravil tak, aby bolo zakázané ho aj držať v ruke a aby sa toto pravidlo okrem telefónu vzťahovalo aj na iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo obdobné zariadenia.

Striedavé radenie (tzv. zipsovanie) sa bude uplatňovať nielen pri súbežnej jazde pred prekážkou cestnej premávky, ale aj pri zbiehaní jazdných pruhov. Po vzore viacerých iných štátov sa aj u nás zaviedlo povinné vytváranie záchranárskej uličky pri kolóne na diaľnici a smerovo rozdelených cestách mimo obce (s oddialenou účinnosťou 1. apríl 2020).

Pre cyklistov nad 15 rokov sa vypúšťa povinnosť nosenia prilieb mimo obce (pre deti do 15 rokov ostáva táto povinnosť zachovaná bez zmeny, t. j. prilbu musia nosiť všade) a nosenia reflexných prvkov (povinnosť mať reflexné prvky na bicykli ostáva zachovaná).