V stredu 1. mája zažila Nitra futbalový sviatok v podobe finále Slovenského pohára. Zároveň však zažila aj to, prečo sa organizovanie podobných zápasov stretáva so zmiešanými pocitmi obyvateľov dotknutých miest.

Na jednej strane inak prázdne centrum Nitry vo sviatočný deň ožilo, terasy sa zaplnili trnavskými fanúšikmi, ktorí si krátili čas aj občasnými popevkami a skandovaním, ale bez nejakých problémov. Pokojne - vďaka asistencii polície - prešiel aj predzápasový tisícový pochod trnavských fanúšikov.

No zápas ukázal aj druhú tvár trnavského fansu, keď rozvášnený dav výtržníkov začal ničiť nový nitriansky štadión. Logicky tak vystáva otázka, či cena za niekoľkohodinové oživenie centra mesta nebola privysoká, či to vôbec stálo za to.

„Škody na našom štadióne budú zrejme vysoké, nejde len o vytrhané sedadlá a zničené zábrany. Zničený je aj nový trávnik, ktorý bol na viacerých miestach vypálený pyrotechnikou,“ povedal viceprimátor Nitry Daniel Balko.

Je dobré, že Slovenský futbalový zväz ako usporiadateľ finále zobral za všetky pochybenia zodpovednosť na seba a sľúbil všetky škody uhradiť. „Nechceme skúmať, ako sa prepašovala pyrotechnika na zápas, prečo indivíduá v maskách neboli vytiahnuté z davu a súdené za porušenie zákona, ako je možné, že tisícový dav vtrhol na ihrisko medzi hráčov. Vieme, že nič z toho sa nemalo stať,“ doplnil viceprimátor.

V západnej Európe sa návštevy športových zápasov stali v poslednom desaťročí úspešným produktom turizmu. Zápasy anglickej, španielskej, nemeckej či talianskej ligy tvoria viditeľnú časť príjmov v cestovnom ruchu daných štátov. „Neočakávame, že sa v krátkom čase budú na slovenské futbalové či hokejové zápasy hrnúť zahraniční turisti. No je veľmi zlé, ak sa obávame aj tých stovák zo Slovenska, ktoré prídu,“ podotýka Daniel Balko.

V prípade časti fanúšikov Trnavy ide o dlhodobý problém s ich správaním. Poriadok si musí urobiť v prvom rade vlastný klub a jeho fans. Nitra na príklade hokejových fanúšikov ukazuje, že sa to dá. A ak náhodou príde k nejakému neprístojnému správaniu, nemá fanklub problém spolupracovať s klubom či políciou.

Ak teda chceme aj na Slovensku podporovať športovú turistiku, musíme z nej vytesniť výtržníkov a extrémistov. Inak sa zápasy budú z bezpečnostných dôvodov odohrávať pred prázdnymi tribúnami.

Tomáš Holúbek, hovorca Nitry