Úrad verejného zdravotníctva SR požiadal regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike o vykonanie mimoriadnej cielenej kontroly zameranej na dodržiavanie hygienických požiadaviek na výrobu, manipuláciu, skladovanie, podávanie a kvalitu pokrmov, vrátane kontroly epidemiologicky rizikových činností osôb pri výrobe a manipulácii s pokrmami v "ázijských reštauráciách" v Slovenskej republike. Kontrola prebiehala od 9.10. do 18.10.2013.

Uvedená mimoriadna cielená kontrola bola zameraná na:

  • Dodržiavanie hygienických požiadaviek na výrobu, manipuláciu, skladovanie, podávanie a kvalitu pokrmov v "ázijských reštauráciách" v Slovenskej republike:
  • dodržiavanie osobnej hygieny zamestnancov, prichádzajúcich do styku s potravinami/pokrmami (pracovný odev, šperky)
  • doklad o odbornej spôsobilosti zamestnancov
  • doklad o zdravotnej spôsobilosti zamestnancov
  • pôvod tovaru (dodacie listy) – vysledovateľnosť, vedenie evidencie
  • dodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca (vybavenie meracími prístrojmi, evidencia teplôt)
  • manipulácia so surovinami/polotovarmi/potravinami/pokrmami (pracovné plochy, pracovné náčinie, nepovolené zmrazovanie surovín, ochrana potravín pred kontamináciou, dodržiavanie teplotného, chladiaceho a mraziaceho reťazca)
  • skladovanie surovín/polotovarov/pokrmov/pokrmov (spôsob, podmienky skladovania a kontrola skladovaných potravín prevádzkovateľom, oddelené skladovanie nezlučiteľných druhov surovín a/alebo potravín použitých pri výrobe hotových pokrmov, monitoring a evidencia teplôt skladovania)
  • používanie surovín/polotovarov/potravín/pokrmov po dobe spotreby, resp. dátume minimálnej trvanlivosti
  • hygienickú úroveň podávania pokrmov v zariadeniach (manipulácia s pokrmami, používanie kuchynského náradia, jednorazových rukavíc, manipulácia so stolovým riadom a jeho čistota)
  • dodržanie času podávania a teploty hotových pokrmov
  • odber sterov z prostredia, pracovných plôch, odevov pracovníkov a rúk pracovníkov v kontrolovaných prevádzkach na ich mikrobiologické vyšetrenie
  • námatkový odber vzoriek pokrmov, najmä tepelne neopracovaných pokrmov (napr. sushi), príp. pokrmov, ktoré obsahujú tepelne neopracovanú zložku (napr. uhorku, paradajky, klíčky a zeleninové šaláty) na ich mikrobiologické vyšetrenie - overenie kritérií zdravotnej bezpečnosti.


V Nitrianskom kraji skontrolovali spolu 27 prevádzok, nedostatky boli zistené v 13. prípadoch. Hodnota uložených pokút predstavuje sumu 1360€. V samotnom meste Nitra boli zistené nedostatky v 6. prevádzkach. Ich zoznam nájdete na stránke Úradu verejného zdravotníctva.

Najčastejším nedostatkom bola nevedená evidencia o príjme potravín, surovín, nedostatočná prevádzková hygiena, skladovanie nezlučiteľných druhov potravín, nevedená evidencia teplôt počas skladovania, prípravy a výdaja pokrmov.


Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva