V letnej sezóne plánuje Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ realizovať nové projekty, ktoré majú priniesť turistom lepšie informácie o sakrálnych pamiatkach, informoval riaditeľ kancelárie Regionálneho združenia Daniel Balko. Projekty, Nitriansko - kolíska kresťanstva v Strednej Európe a Oživené pamiatky - dotyk histórie, spadajú pod program Systém podpory euroregionálnych aktivít a sú podporované z rozpočtovej kapitoly Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky. Na financovaní sa podieľa aj samotné združenie, ktoré pokrýva desať percent z nákladov na realizáciu oboch projektov.

Projekt Nitriansko - kolíska kresťanstva v Strednej Európe je orientovaný na medzinárodný rok svätých Cyrila a Metoda, ktorý má byť vyhlásený na budúci rok. S ním bude spojený aj pravdepodobný príliv turistov do Nitry, a preto sa chce združenie pokúsiť vyplniť medzeru v nedostatku informačných a propagačných materiálov o sakrálnych pamiatkach. Jedným z cieľov projektu je vydanie mapy najstarších sakrálnych pamiatok Nitrianska. V tejto mape majú byť spracované pamiatky, medzi ktorými sa budú nachádzať Katedrála svätého Emeráma, Drážovský kostolík, Kalinčiakovo, gotické kostoly v Sazdiciach a vo Veľkom Klíži, Bíňa, kláštor v Hronskom Beňadiku, Nitrianska Blatnica či bazilika v Diakovciach. Keďže sa jedná o medzinárodný projekt, jeho súčasťou je aj hrad v maďarskom Ostrihome. Ďalej chce Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ produkovať plagáty, ktoré budú prezentovať jednotlivé pamiatky a vystavené budú spočiatku na Nitrianskom hrade a v Ostrihomskej bazilike, neskôr chce združenie spolupracovať aj s obchodnými centrami a osvetovými strediskami. Cieľom projektu je aj vydanie publikácie, ktorá bude venovaná práve Nitriansku, ako kolíske kresťanstva v Strednej Európe. V nej budú, okrem historických pamiatok, odprezentovaní aj svätci, ktorých pôsobenie sa spája s Nitrou. Združenie chce prostredníctvom tohto projektu skvalitniť aj trh s turistickými suvenírmi, ktorý chce doplniť o repliky historických listín. Turisti si tak budú môcť zakúpiť Zoborské listiny na pergamene alebo Proglas na listových papieroch.

Celý projekt je zameraný na vytváranie turisticky zaujímavých propagačných materiálov, ktoré by pomohli k zviditeľneniu Nitrianska, smerovali by k poznávaciemu a náboženskému cestovnému ruchu. Vrámci tohto projektu je naplánovaná aj prezentácia spomenutých materiálov, kedy bude počas cyrilo-metodských slávností na Nitrianskom hrade venovaný jeden deň kultúrnym pamiatkam. Na projekt Nitriansko - kolíska kresťanstva v Strednej Európe je vyčlenených 17 040 eur a partnermi projektu sú Krajský pamiatkový úrad Nitra a Pokladnica Ostrihomsko-budapeštianskej arcidiecézy.

Druhý projekt Oživené pamiatky - dotyk histórie nadväzuje na minuloročný projekt barokového dňa Márie Terézie v Mojmírovciach. Cieľom je využitie historických osobností na vytváranie produktov zážitkového cestovného ruchu a použitie tejto myšlienky aj v prípade Nitry. Preto je súčasťou projektu niekoľko zážitkových produktov, medzi ktoré bude patriť už spomínaný barokový deň v Mojmírovciach, ktorý sa bude odohrávať 29.augusta a využité budú dobové kostýmy Márie Terézie. Pretože sa rozšíril prístup na Nitrianskom hrade, stáva sa zaujímavejším pre turistov, a preto chce Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ urobiť zážitkové aktivity aj na hrade. Jednou z nich bude módna prehliadka historických kostýmov, ktorá bude prezentovať odevy od rannoslovanských dôb až po Máriu Teréziu. Predstavených bude tridsať kostýmov a prvá prehliadka bude organizovaná počas cyrilo-metodských slávností piateho júla. V prípade úspechu podujatia je združenie pripravené prehliadku v priebehu letnej sezóny zopakovať.

Okrem iného chce združenie vrámci cyrilo-metodských slávností usporiadať komentované večerné prehliadky hradu s hraním scénok spojených s najzaujímavejšími udalosťami, ktoré sa reálne udiali na Nitrianskom hrade. Sprievodca bude v dobovom kostýme sprevádzať návštevníkov po hrade a na piatich miestach (vstupná časť do hradu, gotická záhrada, Vazilova veža, malé nádvorie, nádvorie pred biskupským palácom) budú prebiehať hrané scénky. Spoluprácu na týchto aktivitách prisľúbilo Mesto Nitra a Biskupský úrad Nitra a prehliadky by mali byť realizované, podobne ako prehliadky kostýmov, piateho júla. Regionálne združenie Váh-Dunaj-Ipeľ privíta aj pomoc dobrovoľníkov pri usporiadaní aktivít na Nitrianskom hrade. Projekt Oživené pamiatky - dotyk histórie počíta s nákladmi 19 567 eur a partnermi projektu sú Obec Mojmírovce, Obec Csömör a Agentúra EPS, s.r.o.

Fotogaléria


Zdroj: Nitralive.sk