NITRA 7. júla (SITA) – Výstavba infraštruktúry v Priemyselnej zóne Juh v nitrianskej mestskej časti Krškany sa stále nezačala. Podľa pôvodných plánov mala byť pritom hotová už v minulom roku. Dcérska investičná spoločnosť Ministerstva hospodárstva SR - MH Invest- momentálne robí už tretie verejné obstarávanie. Podľa najnovšej tabuľky s termínmi, ktorú poslala mestu Nitra, sa má výstavba začať 1. augusta tohto roku. Trvať bude tri až štyri mesiace. Mesto tlačí čas, pretože už rok a pol má na svojom účte štátnu dotáciu, ktorú musí na tento účel do konca roka 2011 vyčerpať. „Investori tam chceli mať už pred rokom postavené svoje prevádzky. Môj názor je, že za rok a pol neurobiť verejné obstarávanie je troška priveľa,“ povedal pre agentúru SITA konateľ dcérskej mestskej spoločnosti Nitrianska investičná Marek Šesták. Ako ďalej dodal, viackrát požiadal o zmenu mandátnej zmluvy s cieľom, aby verejného obstarávateľa robilo mesto Nitra a nie MH Invest, narazil však na nesúhlas.

Dotácia vo výške 1,2 milióna eur poslúži na vybudovanie komunikácie v areáli, rozšírenie cesty I/64, napojenie na inžinierske siete, rozšírenie križovatky, vybudovanie prepojovacieho chodníka s vedecko-technologickým centrom firmy Muehlbauer, prekládku autobusovej zastávky a výstavbu bezpečnostného oplotenia zóny.

Pozemky v Priemyselnej zóne Juh si doteraz kúpilo desať menších slovenských investorov a veľká nemecká firma. Slovenské firmy majú na štyroch hektároch v budúcnosti zamestnať 140 až 150 ľudí. Svoj závod postavila zatiaľ len jedna spoločnosť, ktorá má 14 zamestnancov. Ostatní investori čakajú na dobudovanie inžinierskych sietí. Zaoberajú sa napríklad výrobou čokolády, výrobou plastových vrecúšok, súčiastok do automobilov, zváračiek, termovíznej techniky alebo spracovaním kovových materiálov. „Výroba nebude mať žiadny vplyv na ekológiu, pretože celá táto zóna je v druhom pásme ochrany a pri jej budovaní sme kládli na toto dôraz,“ zdôraznil Šesták. Na ďalších zhruba piatich hektároch stojí vedecko-technologické centrum nemeckej firmy Muehlbauer Technologies. V súčasnosti má 150 zamestnancov, do konca roka sa má tento počet podľa Šestáka zvýšiť na 250. Firma plánuje výstavbu novej výrobnej haly. Musí totiž splniť sľub vláde, na základe ktorého dostala v roku 2008 štátnu dotáciu, že do štyroch – piatich rokov zamestná 450 zamestnancov.

Nitrianska investičná plánuje zónu rozšíriť o ďalších 3,5 hektára. „Máme tam záujemcov, ale jednania sú zdĺhavejšie, ako boli predtým, pretože ponuka je možno stonásobne vyššia ako dopyt, investori si preverujú rôzne lokality,“ skonštatoval Šesták. Pozemky mestu nepatria, Nitrianska investičná sprostredkúva predaj a kúpu medzi vlastníkom pozemku a investorom.

Zdroj: (SITA, mp;mt), 201107070247, vizualizácia Nitrianska investičná