NITRA 28. júna (SITA) – Nový internát bude mať Slovenská poľnohospodárska univerzita (SPU) v Nitre. Na Akademickej ulici ho postavila firma Inpek s.r.o., ktorá zaň zámenou dostane starý študentský domov Pribina na Jesenského ulici aj s priľahlým pozemkom. „Kolaudácia prebehla, momentálne sa začal proces zámeny a odovzdávania budov,“ informoval rektor univerzity Peter Bielik. Kapacita starého internátu Pribina z roku 1954 bola poschodovými posteľami umelo zvýšená na 504 miest, nový študentský domov bude mať 298 lôžok. Spĺňať však bude všetky kritériá Európskej únie vrátane predpísaných metrov štvorcových na jedného študenta. Budú tam dvojposteľové izby, študovne, na každom poschodí kuchynka a dve izby pre telesne postihnutých študentov. V starom internáte študenti bývajú po troch - štyroch až piatich na izbách, hygienické zariadenia sú na chodbe.

::: Fotografie z výstavby nájdete v tomto článku :::

V súčasnosti univerzita hľadá finančné zdroje na vnútorné vybavenie. „Prirodzene, starý nábytok sa už použiť nedá vzhľadom na jeho životnosť. V súčasnosti počítame odhadované náklady a pripravujeme list na ministerstvo školstva so žiadosťou o spolufinancovanie,“ povedal Bielik. Potom príde na rad verejné obstarávanie, ktoré nemusí byť úspešné na prvý raz, preto sa zatiaľ nedá povedať, kedy sa budú môcť v novom internáte ubytovať prví študenti. Univerzita má päť študentských domovov – Pribina, Mladosť, Antona Bernoláka, Nová Doba a Poľnohospodár. Každoročne uspokojuje zhruba 60 percent žiadateľov o ubytovanie.

„Univerzita sa napriek tomu, že získala ocenenie stavba storočia, borí s problémami, pretože medzičasom už došlo k deštrukcii budov. Našim cieľom je nielen budovať, ale aj sanovať,“ hovorí Bielik. V súčasnosti na to škola hľadá peniaze, čo však nie je jednoduché. Podľa slov rektora by totiž len obnova vonkajších fasád budov univerzity, ktoré tvorili jadro niekdajšej Vysokej školy poľnohospodárskej, stála viac ako je celý rozpočet ministerstva školstva.

Univerzita sa preto snaží čo najviac využívať eurofondy. Podľa vestníka verejného obstarávania sa chystá z eurofondov zrekonštruovať študentský domov Nová doba. Predpokladané náklady na investíciu sú vo výške 2,2 milióna eur. Projekt zahŕňa výmenu okien, opravu strechy, sanáciu a zateplenie obvodového plášťa, prestavbu loggiových stien, opravu zábradlí a bleskozvodov.



Zdroj: (SITA, mp;zd), 201106280098, foto Nitralive.sk