Leto sa pomaly končí, ale cyklistická sezóna sa ešte neskončila. Ak ste v Nitre alebo blízkom okolí, zoberte bicykle a vydajte sa spoznávať krásy, ktoré Nitriansky región ponúka. Ktoré cyklotrasy sú obľúbené?

Do Bábskeho lesa

Spoznávanie Nitry a okolia zo sedla bicykla je skvelý spôsob, ako si pozrieť mesto, byť zároveň aktívny a trochu vyvetrať myseľ. Cyklotrasy tu nie sú náročné, no nájde sa tu niečo aj pre fajnšmekrov. A keď sa vám nechce šliapať do pedálov, nasadnite na elektrobicykel a užite si pohodlnú jazdu bez námahy. Ktorú cyklotrasu zvoliť?

Chystáte sa na bicykle vytiahnuť celú rodinu aj s deťmi a starými rodičmi? Potom zvoľte trasu z Nitry do Báb dlhú asi 28 km. Na konci vás čaká Bábsky les – národná prírodná rezervácia, kde sa môžete kochať nádhernou prírodou, kvitnúcimi magnóliami alebo si obzrieť secesný kaštieľ na začiatku lesa.

Trasa vedie z Klokočiny po zelenej značke smerom na Párovské Háje a ďalej do obce Jarok a na Veľké Zálužie. Odtiaľ pokračujte do Rumanovej, kde nájdete Rumanovský park, v ktorom si môžete oddýchnuť, a nakoniec sa napojte na trasu do Báb. Cestu naspäť môžete zvoliť aj po modrej značke, ktorá vás dovedie až na Čermáň.

Ponitrianskou magistrálou k štrkovisku v Komjaticiach

Ďalšou nenáročnou trasou je cesta do Komjatic, ktorá vedie pozdĺž rieky Nitra smerom na Kršany. Odtiaľ sa vydajte cez Čechynce až do Vinodolu a pri Černíku odbočte na Komjatice. Cesta tam aj späť má zhruba 50 km. Na štrkovisku môže chytať ryby alebo sa osviežiť plávaním (ale pozor, kúpanie je tu len na vlastné riziko). V lete je k dispozícii aj plážový volejbal a na vyhradených miestach môžete aj opekať.

Kam na bicykle v Nitre a okolí?

Na Zobor a Tribečskú hrebeňovku

Niečo pre náročnejších cyklistov je trasa na Zobori a Tribečskej hrebeňovke. Štart je v parku Sihoť odkiaľ sa po cyklotrase vydáte až na vrchol Zobora. Cesta vedie po asfaltovej ceste a neskôr cez les, takže si na svoje príde aj milovník adrenalínu. Čaká vás 9km, prevýšenie 380 metrov a odmenou vám budú nádherné výhľady na Nitru.

Dlhšia trasa je po Tribečskej hrebeňovke, ktorá vedie popod vrchol Žibrica, do rekreačnej oblasti Remitáž, pod hrad Gýmeš, cez lesy Tribeča až do obce Penhýbel. Cestou sa zastavte na hrade Gýmeš, určite stojí za návštevu. Spoznáte trochu kultúry a chvíľu si to odpočiniete. Ak poznáte legendy o Tribeči, v ktorých sa hovorí o záhadných zmiznutiach, z vyznačenej cesty sa radšej veľmi nevzďaľujte a netúlajte sa po lesoch.