Je Zobor sopka? Na túto otázku sme dostali odpoveď na prednáške, ktorú organizoval Zoborský skrášľovací spolok v utorok 12. mája 2015. Prezentujúcim bol RNDr. Vladimír Libant - vyštudovaný geológ a zberateľ minerálov.

Na začiatok je vhodné uviesť, že Zobor z lietadla v zimných mesiacoch naozaj pripomína sopku. V hornej časti sa nachádza "sopečný kužel", rovnako je viditeľný aj "kráter" a prepadlina ktorou odteká láva.


Ako vyzerá sopka a zloženie jej hornín

Sopka - zloženie



Zobor - ako vyzeralo/vyzerá jeho zloženie

Zobor - zloženie hornín


Z uvedených nákresov vyplýva, že ZOBOR SOPKA NIE JE A ANI ŇOU NIKDY NEBOL. Chýbajú sopečné úlomky, láva (roztavená hornina vyvrhovaná z krátera sopky počas erupcie), tuf (usadená hornina vulkanického pôvodu, zložená z jemnozrnných sopečných vyvrhlín, hlavne sopečného popola) a horniny ako Ryolit, Andezit, Bazalt (horniny sopečného pôvodu). Zaujímavosť na záver - najmladšia Slovenská sopka sa nazýva Putikov vŕšok pri Novej Bani. Vznikla pred približne 130-tisíc rokmi. Obrovskou sopkou bol napríklad stratovulkán v Štiavnických vrchoch, ktorý patrí medzi najväčšie na kontinente. Horniny z neho sú rozšírené na ploche viac ako 2200 km2.

Pohľad na dnešný Zobor/Pyramídu

Sopka - zloženie

Sopka - zloženie



Zdroj: Nitralive.sk, nákresy RNDr. Vladimír Libant