Nitrianska komunitná nadácia oslovila už po deviaty raz ľudí

Nitrianska komunitná nadácia oslovila už po deviaty raz ľudí, prevažne Nitranov, ktorým nie je dobročinnosť ľahostajná, aby svojou troškou prispeli k rozvoju mesta a regiónu, a tým pomohli obyvateľom, ktorí v ňom žijú. Slávnostné podujatie s nádychom filantropie sa uskutočnilo 7. 11. 2012 v nitrianskej Synagóge.

37 členov Klubu darcov malo možnosť rozhodovať o piatich prezentovaných projektov. Vybrali 3 najlepšie, o ktorých budeme už čoskoro v Nitre určite počuť. Na Klokočine pri Komunitnom centre vznikne kultúrny priestor pre všetky generácie – Open Air Gallery Klokočina – galéria pod holým nebom, v základnej škole Fatranská sa 600 žiakov bude inovatívne vzdelávať v separovaní odpadu, monitorovať čierne skládky, mapovať spotrebu vo svojej rodine či robiť ankety medzi obyvateľmi Chrenovej. Absolútnym víťazom hlasovania darcov sa stalo OZ Campanulla, ktoré vymyslelo environmentálny vzdelávací program pre žiakov a pedagógov ZŠ Škultétyho a MŠ over in the Meadov, Nitra. Spoločne vytvoria v priestoroch školy a škôlky ekozáhradky, zapoja žiakov a pedagógov do tvorby náučného chodníka v Hide parku (Vodná ul. Nitra), vyčistia rieku Nitra, Park pod Borinou, lúku Tri duby... Pripravia veľa rôznych enviroaktivít, ktoré v konečnom dôsledku pomôžu všetkým Nitranom. „Ďakujeme všetkým členom Klubu darcov, že nám opäť pomohli podporiť kreatívne a najmä verejnoprospešné nápady úžasných ľudí. Tento program si ceníme o to viac, že každý člen klubu venoval vlastné finančné prostriedky, vlastný čas a podal pomocnú ruku aktívnym ľuďom v Nitre,“ povedala Ľubica Lachká, správkyňa Nitrianskej komunitnej nadácie.

NKN


Od roku 2004 podporili darcovia pri Nitrianskej komunitnej nadácii 68 projektov sumou 35 605,03 €. Do 9. ročníka Klubu darcov sa zapojilo 37 jednotlivcov, ktorý spoločne venovali sumu 2 000 €. Uzávierka grantového kola bola 19. októbra 2011. Prihlásilo sa doň 11 projektov, na slávnostnom podujatí sa po elektronickom predvýbere darcov predstavilo 5 kreatívnych nápadov a grant získali 3 najlepšie.

Klub darcov je jedinečná príležitosť ako podporiť svoje mesto a región. Každoročne dáva príležitosť jednotlivcom, ktorí chcú niečo vo svojom okolí zmeniť k lepšiemu, aby ich názor nezanikol v hlase davu, ale aby pomohol. Klub darcov je dôkazom toho, že aj jednotlivec môže zmeniť svet, stačí darovať ľubovoľnú finančnú čiastku od 10 €. Zavŕšením celého úsilia urobiť dobrú vec je slávnostné podujatie. Tu sa v príjemnom prostredí stretávajú žiadatelia o grant, ktorí predložili svoje projekty priamo ľuďom, čo rozhodovali o prerozdelení peňazí, teda darcovia spolu s obdarovanými.



Zdroj: NKN