Unikátna výstava viac ako 100 modelov hradov, zámkov, kaštieľov a prvkov ľudovej architektúry

Od 17. februára do 4. marca 2012 bude Galéria MLYNY Nitra hostiť netradičnú, unikátnu výstavu Miniatúry Slovenska. Celá expozícia bude umiestnená na všetkých troch podlažiach Galérie MLYNY a bude pozostávať z viac ako 100 unikátnych mini exponátov – domov, kaštieľov, kostolíkov, hradov, zámkov, prvkov ľudovej architektúry a hospodárskych budov z celého Slovenska.

Najväčšou miniatúrou je Nitriansky hrad, ktorý je vyrobený v kráľovskej mierke 1:25, meria 4,5 x 2,5 m, výška hradu je 2,80m. Výroba tejto miniatúry trvala takmer jeden rok a pracovali na nej štyria ľudia. Zaujímavosťou je strecha na biskupstve hradu, ktorá sa skladá z cca 140.000 kusov jednotlivo vyrobených, kus po kuse nalepených škridlí bobrovka. Špecialitou je medená strecha, kde sú verne zachytené detaily mimoriadne špecifickej škridle s diamantom vo vrchnej časti. Medzi exponátmi sa nachádzajú aj zaniknuté objekty, ako napríklad kláštor Mariánska Čeľaď (neďaleko obce Podhájska) či zaniknutá renesančná protiturecká pevnosť vo Vrábľoch, Nových Zámkoch a Šuranoch.

Bohatú zbierku modelov vytvoril pán Jozef Murín z obce Nemecká, ktorý zapožičal pre výstavu viac než 70 kusov modelov. Jeho modely obsahujú najmä ľudovú architektúru z Horehronia, Liptova, Oravy a regiónov na východnom Slovensku. Modely od Miroslava Eliáša zo Šurian sú miniatúrami zaniknutých hradov a objektov najmä západného Slovenska. Unikátom bude maketa mesta Šurany zo 17. storočia.

Rodiace sa Múzeum historických budov – skanzen miniatúr Slovenska, ktoré vzniká neďaleko Zlatých Moraviec, tvorí tím modelárov: Miloš Lukáč, Miroslav Šabo, Ivan Šabík a Laco Rezák. Títo zároveň pripravili už spomínaný najväčší exponát – Nitriansky hrad, ďalej menšie exponáty Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tríbečom a kostolík sv. Michala Archanjela v Dražovciach pri Nitre. Súčasťou expozície bude výstava fotografií Nitrianskeho hradu, fotografie z výroby makety Nitrianskeho hradu a fotografie detailov už vytvorenej makety hradu.

Súčasťou výstavy bude aj zbierka papierových modelov historických budov od modelárov združených na internetovom portáli www.papermodelers.sk. Unikátnymi budú aj viaceré modely z dielne Parku miniatúr v obci Podolie. Návštevníci budú môcť obdivovať okrem iného aj Holubyho chatu na Veľkej Javorine a drevený artikulárny kostol vo Svätom Kríži, ktorý patrí k najväčším dreveným stavbám Strednej Európy.

Veríme, že vás táto unikátna výstava zaujme, a že si nenecháte ujsť príležitosť pozrieť sa na historické a ľudové stavby ako na dlani s celou rodinou alebo so svojimi priateľmi. Tak, ako by sme mali byť skutočne a oprávnene hrdý na miesto, v ktorom žijeme, tak by sme mali vedieť oceniť šikovnosť a manuálnu zručnosť ľudí, ktorí na Slovensku žijú a pracujú.

Fotogaléria

Zdroj: Galéria Mlyny