Od začiatku marca je v obci Žirany (okr. Nitra) vyhlásená mimoriadna situácia. Dôvodom je poškodenie, zosuv a prasknutie časti vozovky na ceste III/1663. Ide o jedinú prístupovú komunikáciu do obce. Nitrianska župa v týchto dňoch začína s jej opravou.

Najskôr bolo treba stabilizovať svah. Práce na susednom, nižšie položenom pozemku súkromného vlastníka pokročili. Financované boli zo súkromných zdrojov. Na rad preto teraz prichádza cesta. Na začiatku tohto týždňa bolo odovzdané stavenisko zhotoviteľovi -spoločnosti ViOn, ktorá bola vysúťažená na základe verejného obstarávania. „Aktuálne plánujeme realizáciu dočasnej cestnej komunikácie, takzvaného by-passu, na ktorý bude počas rekonštrukcie presmerovaná doprava. Toto riešenie by malo byť v závislosti od počasia ukončené do konca tohto roka,“ informuje predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík.

Na začiatku nového roka sa začnú hlavné stavebné práce, ktoré by mali potrvať do konca októbra 2025. „Na porušenom úseku už boli urobené geodetické merania posunov, inžiniersko-geologický a hydro-geologický prieskum. Príčinou týchto svahových deformácií boli jednak nadmerné zrážky, ale aj celková geologická a hydrogeologická skladba územia. Výsledky potvrdili, že svah je nestabilný. Porušenie svahu pod cestou je veľkoplošné a zosuv sa rozširuje,“ prezrádza riaditeľ Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja Peter Privalinec.

Na poškodenej ceste do Žirian sú od 5. marca prenosné semafory, ktoré tam osadila Regionálna správa a údržba ciest Nitra. Doprava je zúžená do jedného pruhu. „Tento úsek je značne zaťažený nákladnou dopravou smerujúcou do a z neďalekého kameňolomu a vápenky. Je dôležité, aby sa jediná prístupová cesta do Žirian opravila v čo najkratšom možnom čase. Robíme maximum, aby sme obyvateľom minimalizovali nepohodu, ktorá vzhľadom na nečakanú mimoriadnu situáciu a následnú opravu vzniká. Pevne verím, že počasie nás neprekvapí a plánovaná oprava bude napredovať,“ dodáva nitriansky župan Branislav Becík.

Nitriansky samosprávny kraj zaplatí za rekonštrukciu poškodenej cesty 1 077 483,79 eur s DPH. Na základe obcou vyhlásenej mimoriadnej situácie sme požiadali Ministerstvo vnútra SR o refundáciu nákladov spojených so sanáciou havarijného stavu.



Zdroj: NSK