Prvá „bomba na súde“, žiaľ ukázala to, čo sme viacerí predpokladali. Zvýšený komfort pre obyvateľov lokality, o ktorom píše na svojom Facebooku a webe Mesto Nitra sa prejavil tým, že obyvatelia lokality - motoristi, pre ktorých mesto zmenilo dopravu na jednosmernú, aby vytvorilo parkovacie miesta (hoci sa dali vytvoriť aj pri obojsmernej premávke), sa na ne nedostanú, lebo polícia zablokovala celú Osvaldovu ulicu už od Bernolákovej.

V prípade zachovania obojsmernej premávky, by Osvaldova ulica bola prejazdná a parkovacie miesta by plnili svoj účel - boli by dostupné. Naplno sa ukázalo, že „pomoc“ obyvateľom vnútrobloku sa otočila proti nim.

Bernolákova je vďaka tomu plná vozidiel, ktorých niektorí vodiči sú v omyle, že je od Osvaldovej jednosmerná a stoja v jej strede, čím blokujú vodičov v protismere, ktorí na ňu odbočili zo Štúrovej a nemôžu prejsť, lebo im v tom bránia títo vodiči a vozidlá zaparkované na pravej strane. Teda úplne zbytočná zápcha, ktorá nemusela byť, keby Osvaldova ulica ostala obojsmernou.

Polícia z dôvodu jednosmernosti Osvaldovej uzatvorila Cintorínsku už pri Allianzi, čo znamená obmedzenie aj pre ďalších obyvateľov Nitry, ktorí sa chceli dostať do administratívnej budovy oproti Cintorínu, reštaurácie Rybárska bašta i návštevníkov cintorína. Nebyť jednosmerky na Osvaldovej, by ani tento problém nebol. Kvôli jednosmerke musia títo vodiči absolvovať v smere na Bratislavskú ulicu, cestu cez 3 ďalšie svetelné križovatky v úplnom centre mesta.

Na Štúrovej je kolóna skoro po kruhový objazd, lebo z Bernolákovej vychádzajú na ňu vozidlá, ktoré mohli prejsť cez Osvaldovu a obmedzila sa tým priepustnosť križovatky pri VBC.

O akom komforte tu teda vedenie mesta hovorí? Komu ste týmto pomohli?

Mesto rozhodnutím primátora Hattasa a nerešpektovaním odporúčaní dopravných odborníkov VYTVORILO ÚPLNE ZBYTOČNÝ PROBLÉM.

Navyše, miesto toho, aby s ďalšími úpravami mesto počkalo do otestovania tejto situácie a preverilo rozumnosť tejto dopravnej zmeny, nainštalovalo iniciatívne na cestu na Osvaldovej aj stojany na bicykle, aby ani náhodou nemohlo prísť k zmene tohto dopravného nezmyslu.

Myslím pán primátor a pán predseda Výboru mestskej časti č.2, že je načase vrátiť sa z kratšej cesty a priznať si, ako tento test ukázal, že vytvorenie jednosmernej ulice na Osvaldovej, nebolo dobré rozhodnutie (aj keď preň hlasovalo 9 z 10 členov VMČ) ani pre obyvateľov lokality, ani pre motoristov v Nitre.

Vyzývam všetkých kompetentných, OBNOVTE NA OSVALDOVEJ OBOJSMERNÚ PREMÁVKU a nevystavujte obyvateľov mesta takýmto úplne zbytočným zápcham, stresom a znečisťovaniu ovzdušia v „srdci Nitry“.

Osvaldova Nitra problém s jednosmerkou Osvaldova Nitra problém s jednosmerkou Osvaldova Nitra problém s jednosmerkou Osvaldova Nitra problém s jednosmerkou Osvaldova Nitra problém s jednosmerkou Osvaldova Nitra problém s jednosmerkou Osvaldova Nitra problém s jednosmerkou



Zdroj: autorom článku je čitateľ Jozef Prochászka