Aj v letnej sezóne 2024 bude obľúbený turistický vláčik v Nitre prevádzkovať spoločnosť ARRIVA NITRA. Nitrianska organizácia cestovného ruchu (NOCR) vyhodnotila jej ponuku ako najlepšiu a od soboty 1. júna do soboty 31. augusta 2024 bude vláčik k dispozícii obyvateľom aj návštevníkom mesta.

Turistický vláčik v Nitre je obľúbenou atrakciou už od roku 2018. Trasa vláčika sa začína aj končí na Svätoplukovom námestí a prechádza historickým centrom Nitry, čím poskytuje turistom a miestnym obyvateľom možnosť objaviť historické a kultúrne pamiatky mesta. V sezóne 2024 bude počas víkendových popoludní jeho cieľom aj Zoborský kláštor (odchod každú sobotu o 15:00) a Kalvária (odchod každú nedeľu o 15:00).

„Turistický vláčik sa stal obľúbenou letnou atrakciou pre malých i veľkých návštevníkov Nitry a my sme radi, že aj v tejto sezóne ho bude prevádzkovať spoločnosť ARRIVA, ktorá túto službu do mesta priniesla pred šiestimi rokmi. Vďaka novému terminálu budú môcť cestujúci platiť pri kúpe cestovného lístka platobnou kartou, čo zvýši ich pohodlie a zároveň zjednoduší a zrýchli nastupovanie,“ uviedol Peter Stach, hovorca spoločností ARRIVA na Slovensku.

Vláčik má dva vozne, v ktorých sa môže pohodlne usadiť až 36 cestujúcich. Jeden z vozňov je vybavený rampou pre uľahčenie nástupu rodinám s deťmi v kočíkoch a ľuďom na invalidných vozíkoch. Informácie o navštívených miestach a pamiatkach si môžu cestujúci vypočuť z audionahrávky, ktorá ponúka výklad v slovenskom a anglickom jazyku.

Mestský okruh

Okruh vláčika sa začína na Svätoplukovom námestí, pokračuje pešou zónou k Wilsonovmu nábrežiu, zastaví pri vstupe do Mestského parku Sihoť, a potom pokračuje ďalej až na Pribinovo námestie. Odtiaľ sa vracia späť cez Farskú a Palárikovu ulicu k Divadlu A. Bagara na Svätoplukovom námestí. V júni bude vláčik premávať od utorka do nedele a počas letných školských prázdnin denne od pondelka do nedele. V súlade s aktuálne platným grafikonom bude vláčik odchádzať na svoj okruh z východiskovej zastávky počas pracovných dní o 9:20, 10:00, 10:40, 11:20, 13:00, 13:40, 14:20, 15:40, 16:20 a 17:00. V sobotu vyrazí vláčik na posledný mestský okruh o 14:20, aby sa o 15:00 mohol vydať na trasu číslo 2 k Zoborskému kláštoru. V nedeľu o 15:00 zamieri vláčik po trase číslo 3 na Kalváriu a po návrate absolvuje posledný Mestský okruh s odchodom o 17:00. Na obhliadku Zoborského kláštora alebo Kalvárie slúži prestávka v trvaní 60 minút.

Cena

Cena cestovného lístka na Mestský okruh alebo Kalvársky okruh pre deti do 6 rokov a držiteľov preukazov ŤZP a ŤZP-S je 1 euro, ostatní cestujúci zaplatia za jazdu 2 eurá. Výška cestovného na Zoborský okruh je 2 eurá pre deti do 6 rokov a držiteľov preukazov ŤZP a ŤZP-S a 3 eurá pre ostatných cestujúcich. Cestovné lístky sú v predaji priamo u vodiča vláčika. Novinkou je možnosť zaplatiť platobnou kartou.

Rezervácie miest a súkromné jazdy

Organizované skupiny (detské letné tábory, turistické skupiny a pod.) môžu využiť prednostnú rezerváciu miest na jednej z prvých dvoch jázd v danom dni s odchodom o 9:20 a o 10:00 zo Svätoplukovho námestia. Žiadosti o rezerváciu miest prijíma Turistické informačné centrum osobne v Nitre na Štefánikovej triede 1 (TIC Nitra, v budove Ponitrianskeho múzea na pešej zóne) alebo telefonicky na číslach +421 37 16 186 alebo +421 37 7410 906. Rezerváciu je potrebné urobiť aspoň deň vopred do 17:00 hodiny.

Súkromná objednávka turistického vláčika je možná len na čas od 8:00 do 9:00 alebo po 18:00 hodine, kedy vláčik nejazdí pre verejnosť. Cena skupinového lístka za súkromnú jazdu v trvaní 50 minút je 80,- € vrátane DPH (skupinový lístok pre maximálne 36 cestujúcich). Objednať vláčik na súkromnú jazdu je možné prostredníctvom emailu zaslaného na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo telefonicky na čísle 0903 442 738.



Zdroj: Tlačová správa Arriva