Autobusy mestskej aj prímestskej dopravy budú naďalej zabezpečovať plynulú dopravu cestujúcich v Nitre a Nitrianskom samosprávnom kraji. Vyplýva to z dohody vedenia spoločnosti ARRIVA a zástupcov odborov. Na základe nej dôjde od dnešného dňa k zvýšeniu platov vodičov v spoločnosti ARRIVA NITRA. Celkové mzdové náklady tak stúpnu o 950 tisíc eur ročne.

„Uvedomujeme si, že jednou z kľúčových podmienok pre rozvoj verejnej osobnej dopravy na Slovensku zostáva vytvorenie atraktívnych podmienok pre prácu vodičov autobusov a ďalších zamestnancov. Na to, aby verejná doprava dobre slúžila cestujúcim, sú však potrebné aj moderné autobusy a autobusové stanice, informačné systémy a inovatívne služby ako napríklad bikesharing či inteligentné autobusové zastávky. Preto sme popri snahe vyjsť v ústrety požiadavkám našich kolegov na zvýšenie platov, zohľadňovali aj záujmy cestujúcej verejnosti a objednávateľov služieb vo verejnom záujme,“ povedal László Ivan, generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku.

ARRIVA investuje do zvyšovania platov zamestnancov priebežne. Len v roku 2018 zvýšila mzdy vodičov ARRIVA na celom Slovensku v priemere o 10 %, v Nitre o viac ako 14 %. Priemerná mesačná hodinová mzda vodičov v spoločnosti ARRIVA NITRA tak už v roku 2018 presiahla výšku 7 eur a priemerná mesačná mzda dosiahla úroveň 1 200 eur. „V zvyšovaní platov pokračujeme aj v tomto roku. Dohoda s odbormi bude znamenať nárast priemernej mesačnej mzdy vodiča v ARRIVA NITRA od 1. septembra 2019 až na úroveň 1 400 eur a rast celkových mzdových nákladov len na mzdách vodičov o 950 tisíc eur ročne,“ upresnili L. Ivan.

Okrem nárastu miezd sa na raste personálnych nákladov v posledných dvoch rokoch prejavujú aj dopady legislatívnych zmien vrátane navyšovania minimálnej mzdy, nárastu príplatkov a zavedenie príspevkov na rekreáciu. „Zo štúdie Žilinskej univerzity vyplýva, že len v Nitrianskom kraji v rámci prímestskej dopravy, ktorú zabezpečujeme, musíme za rok 2019 počítať s nárastom personálnych nákladov o viac ako 1,2 milióna eur,“ uviedol generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku.

ARRIVA už niekoľko rokov upozorňuje na potrebu novelizovať zákon o cestnej premávke a zákon o organizácii pracovného času v doprave, zmeniť zákonník práce a prípadne znížiť odvody. „Takéto legislatívne zmeny by boli prijateľné pre všetky zainteresované strany – riešili by problém vodičov autobusov a znížili by tlak na rast nákladov na strane objednávateľov, cestujúcich i dopravných spoločností. Budeme preto radi, ak sa nám potrebné zmeny podarí dosiahnuť aj za aktívnej účasti vedenia OZ KOVO,“ povedal László Ivan, generálny riaditeľ spoločností ARRIVA na Slovensku.